Mitä löytyy ”pakolaisvarastosta”? Vain hyvät ja terveet kelpaavat Heinolalle

Vili Uuskallio

Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.) on ehdottanut, että kaupunki ottaisi sata kiintiöpakolaista pitääkseen väkimääränsä 20 000 asukkaan paremmalla puolella. Ihamäki totesi tiistaina Ylen Lahden radion haastattelussa, että "yritämme saada mahdollisimman hyviä ja terveitä maahanmuuttajia".

Timo Ihamäki, millaisia ovat "hyvät ja terveet" pakolaiset?

Sehän jäi tietysti toivomukseksi. Maahanmuuttoviranomaiset itse asiassa jakavat näitä, ja meille olisi tärkeää, että ne tällaisia olisivat, mutta se jää toivomusasteelle.

Mutta mitkä mielestänne ovat kriteerit hyvälle ja terveelle?

Akateemisen koulutuksen saaneet ihmiset, jotka Syyriassa ovat saaneet koulutuksen eivätkä ainakaan mitään tuberkuloosia tai sellaista sairasta. En tiedä, onko meillä mahdollisuus niitä tarkistaa vai pitääkö tyytyä vain maahanmuuttoviranomaisten ratkaisuihin.

Eli terveydentila ja koulutustaso ainakin ovat kriteereitä?

Ne ainakin voisi ottaa huomioon, mutta niin kuin sanoin, me emme itse pääse valitsemaan. En tiedä ensinnäkään, että minkälaisia he ovat, joita niillä on varastossa.

Entä onko pakolaisten iällä mitään merkitystä?

Tietysti olisi parempi, ettei ihan ikäloppuja olisi. Nämä (pakolaiset) ovat yleensä suurperheisiä, joka tarkoittaa, että lapsia on aika paljon.

Entä sellaiset seikat kuten kansallisuus, äidinkieli, uskontokunta, ihonväri? Onko näillä mitään merkitystä?

Totta kai niillä jonkunlainen merkitys on, ja siitähän tämä väittely nouseekin. Kunpahan itse pääsisi valitsemaan, totta kai näihin vielä suuremman mielenkiinnon osoittaisi. Me joudumme sieltä Syyriasta näitä ottamaan, jos ehdotus ylipäätään menee läpi.

Miten uskotte Heinolan päättäjien suhtautuvan ehdotukseen?

Meillä on aika nuorekkaita valtuutettuja. Ulkomaanmatkailu on lisääntynyt ja ihmiset ovat nähneet, etteivät ulkomaalaisetkaan ole ihan mörköjä. Luulisin, että positiivinen suuntaus tulee. Heinolassa on paljon toivottu, että umpimielinen sisäänpäin katsominen saisi vähän tuuletusta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Mitä löytyy ”pakolaisvarastosta”? Vain hyvät ja terveet kelpaavat Heinolalle 21.1.2014 18:59

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut