Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

"Heitä meidät kaaressa ulos, jooko?" - Naisportsari on harvinainen näky

Univormu saa jotkut sekaisin. Kaunis nainen tulee juttusille ja haluaa halata. Hän utelee, mikä on seksuaalinen suuntautumiseni. Toteamme sitten, että voivat heterotkin kehua toisiaan. Nainen tarttuu kauluksestani kiinni ja kysyy, lyönkö häntä nyt turpaan.

Ei, emme saa tehdä sellaista. Toimimme ensisijaisesti ohjein, neuvoin ja kehotuksin. Jos asiakas käy päälle, hänet saa poistaa paikalta ja tarvittaessa puolustautua fyysistä hyökkäystä vastaan. Mutta silloinkaan ei lyödä turpaan.

Nainen näyttää pettyneeltä. Miksei tuo provosoidu?

Loppuillasta nainen ystävättärineen haluaa, että heitän heidät niska-perse-otteella ulos, kaaressa. Kieltäydyn kohteliaasti.

Illan aikana varsinkin naiset tulevat kannustamaan: tosi hienoa että on naispoke, teitä saisi olla enemmän!

Myös yläfemman antajia ja lisää halaajia tulee vastaan.

Toimittaja testasi työvuoron ajan, miten asiakkaat suhtautuvat naispuoliseen pokeen. Työvuoro oli ravintola Wanhassa mestarissa Lahdessa, jonka vuoroesimies Johanna Tomminen ei muista tavanneensa yhtään naispokea. Samaa sanoo moni muukin.

- Voisin kuvitella, että naisella on hieman pidempi pinna kuin miehellä. Muuten sukupuolella tuskin on merkitystä, Tomminen arvioi.

Mutta voimankäyttötilanteissa nainen ei vastaa miestä. Kokeneet portsarit Torsti "Toke" Konttinen ja Petri Lähde eivät silti myönny sanomaan, että naiseus olisi haitta tiukan paikan tullen.

- Naisen läsnäolo rauhoittaa. Moni tilanne laukeaa siihen, kun nainen tulee paikalle. Naisia saisi olla portsareina enemmänkin, Konttinen sanoo.

Lähteen mielestä se riippuu ihmisestä.

- Esimerkiksi nuori mies voi olla pitkä ja lihaksikas, mutta epävarma ja yrmy. Jos portsarilla on sosiaalista älyä, se välittyy asiakkaille. Jämäkkä ja itsevarma nainen pärjää varmasti tässä työssä, Lähde kuvailee.

Eli portsarin oma asenne ratkaisee todella paljon.

- Jotkut järjestyksenvalvojat painivat illan aikana usein, toiset eivät juuri koskaan, Konttinen jatkaa.

Vaikka moni luulee, että poken työssä riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita, totuus on yleensä toinen.

- Yli 98 prosenttia illoista menee rauhallisesti ja mukavasti, sanoo Hannu Vappula, Total Secin toimitusjohtaja.

Toki se vaikuttaa, onko töissä Helsingin Kontulassa vai Lahdessa keskustan siistissä pubissa. Paikasta riippumatta yksi neuvo pätee:

- Ei kannata lähteä sotaan, jota ei voi voittaa, toteaa Vappula.

Toimittajan ensimmäinen työvuoro portsarina sujui rauhallisesti, ja asiakkaat käyttäytyivät hienosti.

Vuonna 2013 Päijät-Hämeessä myönnettiin 453 järjestyksenvalvojalupaa, joista 129 naisille. Yleensä naisia näkee jv-tehtävissä festareilla ja muissa tapahtumissa, mutta portsarina nainen on Lahdessa harvinainen näky.

Järjestyksenvalvojalta vaaditaan ovat 18 vuoden ikää, rehellistä ja luotettavaa mainetta, ja hänen täytyy olla henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva. Ennen kuin pääsee kiinni työtehtäviin, on käytävä vähintään 32 oppituntia kestävä kurssi ja läpäistävä hyväksytysti teoriakoe. Koulutusta ollaan pidentämässä.

Pelkkä kurssin käyminen ei riitä, vaan poliisilta anotaan jv-lupaa, ja sen myöntämisestä poliisi päättää aina tapauskohtaisesti.

Kaikkiaan Suomessa on voimassa noin 56 000 järjestyksenvalvojalupaa.

Lue lisää aiheesta lauantain Etelä-Suomen Sanomista.