Täällä olisi somalialaisia tarjolla - pakolaiskohun herättänyt poliitikko sai puhelun rap-artistilta

Petteri Ruotsalainen

Keskustelu Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Timo Ihamäen pakolaislausunnoista jatkuu. Nyt itähelsinkiläinen rap-mies Musta Barbaari tarjoaa oman näkökulmansa kohuun.

Ihamäen alkuperäisen 100 kiintiöpakolaisen ehdotuksen motivaatio oli saada Heinolan väkimäärä 20 000 asukkaan yli, jotta kaupunki säilyttää omat sote-palvelunsa.

Mustan barbaarin savumerkki -ohjelmassa Radio Helsingissä juontajat kasasivat peruspaketin, johon kuuluu syyrialaisia, somaleita, kongolaisia, etiopialaisia ja tansanialaisia, jotka haluavat mennä paikkakunnalle, jossa heitä halutaan. Projektin nimeksi juontajat antoivat "Värjätään Heinola".

Juontajat soittivat Ihamäelle suorassa lähetyksessä ja esittivät oman ehdotuksensa.

- Somalialaiset, meillä on niitä Helsingissä aika paljon. Teen Mustan Barbaarin pakolaisperuspaketin, että saadaan 20 000 täytettyä vuoden loppuun mennessä täyteen, Musta Barbaari ehdotti.

- Ottaisin mielelläni vastaan, mutta päätökset pitäisi tehdä pian, vastasi Ihamäki ja kyseli tarjokkaiden pakolaisstatuksen perään.

Tarjouksensa bonuksena Musta Barbaari ehdotti, että somalialaiset perustavat Heinolassa oman jääpallojoukkueensa.

Ihamäen tulkinta asiasta nousseesta kohusta oli radiohaastattelussa se, että mediassa ei ymmärretä huumoria. Hyvien ja terveiden pakolaisten haluamiselle oli selvä motiivi:

- Jos minä sanon, että halutaan hyviä ja terveitä, niin eihän se tarkoita kuin että en halua tänne huonoja ja epäterveitä.

Tästä pääset Radio Helsingin juttuun, jossa voit kuunnella koko lähetyksen ja haastattelun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 2. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 4. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 5. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 6. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 7. Tutut koulut lakkautusuhan alla Orimattilassa
 8. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 9. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 10. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 11. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 12. Heinolaan ei rakenneta uutta seurakuntataloa
 13. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 14. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 15. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Fingerpori 30.5.2020
 7. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 8. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 9. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 10. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 11. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 12. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 13. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 14. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa
 15. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.