Keskeytyneet koronarokotukset jatkuvat 70 vuotta täyttäneille

Astra Zenecan rokote sopii nykytiedon mukaan kaikille 65 vuotta täyttäneille. Noora Palola

ESS

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä jatkaa ensi viikolla 70 vuotta täyttäneiden ja sote-ammattilaisten keskeytyneitä koronarokotuksia.

Hyvinvointiyhtymä keskeytti Astra Zenecan koronavirusrokotteiden antamisen viime perjantaina. Keskeytys jää reilun viikon mittaiseksi, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päätti keskiviikkona, että koronarokotuksia Astra Zenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä.

Astra Zenecan rokote sopii kaikille 65 vuotta täyttäneille, kertoo Päijät-Sote. Sairausperusteisia rajoitteita rokotteen antamiselle ei tällä hetkellä ole. Siten Astra Zenecan rokotetta voidaan käyttää myös 70 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien rokottamisessa.

Uudet tutkimustulokset Astra Zenecan rokotteesta osoittavat sen olevan teholtaan samaa luokkaa kuin Pfizer-Biontechin ja Modernan rokotteet. Astra Zenecan teho vakavaa tautia vastaan on lähes 100 prosenttia.

THL kertoi myös, että varovaisuusperiaatteen vuoksi Astra Zenecan rokotetta ei toistaiseksi anneta alle 65-vuotiaille. Siksi myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella riskiryhmään 1 kuuluvien ensi viikon rokotusajat peruuntuvat ja jatkuvat noin kahden viikon päästä. Saatavilla olevaa Pfizer-Biontechin rokotetta annetaan nyt ensin iäkkäille.

Astra Zenecan rokotteen sopivuutta alle 65-vuotiaille selvitetään parhaillaan. THL kertoo selvitystyön etenemisestä ensi viikon aikana. THL:n mukaan Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Saksassa on ilmoitettu tällä ikäryhmällä rokotuksen jälkeen jonkin verran tavallista enemmän hyvin harvinaisia aivolaskimotukoksia ja niin kutsuttuja yleistyneitä suonensisäisiä hyytymisiä. Mahdollinen syy-yhteys Astra Zenecan koronarokotteeseen on selvitettävä.

Päijät-Hämeessä riskiryhmään 2 kuuluvien rokotukset alkavat, kun riskiryhmä 1 on pääosin rokotettu.

Torstaina Lahdessa koteihin jaetun koronainfon tiedoista poiketen riskiryhmien 1 ja 2 rokotukset on siis keskeytetty eikä aikoja voi tällä hetkellä varata.

Juttua muokattu 25.3. kello 17.29: lisätty tiedot THL:n selvitystyöstä, joka koskee Astra Zenecan rokotteen käyttöä alle 65-vuotiailla.

THL: Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä

Miksi perutusta Astra Zeneca -rokotusajasta tuli silti muistutus?

Päijät-Soten koronarokotusten ajanvarausjärjestelmät ruuhkautuivat: riskiryhmän 2 ajanvarausta ei vielä avata, 1 200 rokotusaikaa peruuntui

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut