Raportti: Vesijärven eteläosissa on edelleen suurehko riski leväkukintoihin

Kesäajan ravinnepitoisuudet ovat laskusuunnassa, mutta muutos järven tilassa on hidasta.

Sinilevä kukki Enonsaaren ja Selkäsaaren välissä vuonna 2019. Vesijärvi-säätiö
Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Vesijärven kesäajan ravinnepitoisuudet ovat laskusuunnassa, kertoo järven tilasta laadittu tuore raportti. Eteläinen Vesijärvi luokitellaan kuitenkin yhä reheväksi tai lievästi reheväksi, sillä muutos järven tilassa on hidasta.

Rehevintä Vesijärven vesi on Vähäselällä ja Paimelanlahdessa sekä Enonselällä. Parhaassa tilassa on järven pohjoisosan Kajaanselkä.

Etenkin Enonselkää on tutkittu intensiivisesti vuosikymmenten ajan. Seurannan perusteella Enonselän hapetuksen lopettaminen ei ole vaikuttanut virkistyskäytön kannalta olennaisiin päällysveden kokonaisravinnemääriin tai leväkukintoihin. Happitilanteen heikentymisestä on kuitenkin ollut haittaa syvänteiden pohjaeläimille.

Enonselän, Vähäselän ja Paimelanlahden alueilla on raportin mukaan edelleen suurehko riski leväkukintoihin. Loppukesän levätilanteeseen vaikuttavat etenkin sääolosuhteet.

Muualla Vesijärvellä tilanne on selvästi vakaampi. Etenkin Kajaanselkä näyttäisi pysyvän ennallaan hyvässä tilassa.

Tärkein syy Vesijärven eteläosien rehevyyteen on menneiden vuosikymmenten voimakas ulkoinen kuormitus. Pohjaan päätynyttä fosforia vapautuu veteen etenkin matalahkoilta alueilta.

Kesäaikainen näkösyvyys on ollut parin metrin luokkaa silloinkin, kun levien määrää kuvaavat klorofyllipitoisuudet ovat jääneet mataliksi. Tilanteen muuttamiseksi Päijät-Hämeen Vesijärvi-säätiö aikoo suunnata toimenpiteitä Enonselän matalilta alueilta tulevan sisäisen kuormituksen vähentämiseen.

Vesijärven tila vuonna 2020 -raportin kokosi Minja Mattila KVVY Tutkimus -yhtiöstä. Raportin kustansivat Lahti Aqua ja Lahti Energia.

Vesijärven kunnostus leväpuurosta takaisin entiseen loistoonsa "Suomen suurimmaksi lähteeksi" on ollut menestystarina, mutta tehtävä ei ole vielä päättynyt

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut