Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Björn Wahlroosin muistelmat julki syksyllä – "Angloamerikkalaisessa ympäristössä muistelmien kirjoittaminen on lähes itsestäänselvyys, ainakin jos on saanut elää hieman keskimääräistä tapahtumarikkaamman elämän"

Kustannusosakeyhtiö Otava julkaisee talousvaikuttaja Björn Wahlroosin muistelmateoksen lokakuussa. Barrikadeilta pankkimaailmaan – Eräänlaiset päiväkirjat 1952–1992 kuvaa Wahlroosin elämää ja uraa syntymästä aina vuoteen 1992, jolloin hän jätti varatoimitusjohtajuuden Suomen Yhdyspankissa ja perusti investointipankkitoimintaan erikoistuneen Mandatumin.

Muistelmissaan Wahlroos kertoo tiedotteen mukaan tarkasti ja vetävästi elämänsä neljästä ensimmäisestä vuosikymmenestä, joita voi kustantajan sanoin luonnehtia kumouksellisiksi. Wahlroos lähti nuorena radikaalina tekemään vallankumousta, mutta todellisen kumouksen hän koki edettyään pankkimaailman ytimeen. 1980-luvulla Wahlroos nousi Yhdyspankissa keskeiseen rooliin ja oli järjestelemässä Suomen talouselämää uusiksi.

Wahlroos kuvaa muistelmiensa ensimmäisessä osassa metsäteollisuuden muodonmuutosta, pankkiryhmien kamppailuja, kuuluisia Kouri-kauppoja, Wärtsilän konkurssia, uuden Nokian syntyä sekä monia muita finanssitaistoja ja lähihistorian avainhetkiä.

– Minulle on suotu enemmän kuin yksi elämä. Olen saanut tehdä akateemisen, yrittäjän ja liikkeenjohtajan uran. Minuun vahvan jäljen jättäneessä angloamerikkalaisessa ympäristössä muistelmien kirjoittaminen on lähes itsestäänselvyys, ainakin jos on saanut elää hieman keskimääräistä tapahtumarikkaamman elämän. Kirjoittaminen mielletään tavaksi jakaa pieni osa tästä etuoikeudesta eteenpäin. Tämä on minun pyrkimykseni, Björn Wahlroos kertoo tiedotteessa muistelmiensa tavoitteista.

"Kiistatta yritysten tärkein tehtävä on tuottaa voittoa" – talousvaikuttaja Björn Wahlroos muistuttaa, että vain olemalla kannattava yritykset voivat tarjota työpaikkoja

Muistelmia kirjoittaessaan hän on tukeutunut yli kolmekymmentä vuotta pitämiinsä päiväkirjoihin, joista hän on koonnut kirjaan temaattisia kokonaisuuksia.

Björn Wahlroos (s. 1952) on kauppatieteiden tohtori. Hän toimii Sampo Oyj:n ja UPM-Kymmene Oyj:n hallitusten puheenjohtajana.