Päijät-Soten koronarokotusten ajanvarausjärjestelmät ruuhkautuivat: riskiryhmän 2 ajanvarausta ei vielä avata, 1 200 rokotusaikaa peruuntui

Tällä viikolla Päijät-Soten alueella annetaan noin 10 000 koronarokotusta, samaten ensi viikolla, kertoo tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen. Rokotuksen saa esimerkiksi Lahdessa kauppakeskus Triossa. Arkistokuva. Katja Luoma

Heidi Malin

Päijäthämäläisten koronarokotusten ajanvarausjärjestelmät ovat ruuhkautuneet. Lisäksi kaikkien alle 70-vuotiaiden varatut koronarokotusajat on tältä viikolta peruttu AstraZenecan rokotteen jakelun keskeyttämisen vuoksi.

Varattuja rokotusaikoja ei kuitenkaan tarvitse perua. Yhtymästä luvataan lisätietoa rokotukseen ajan varanneille heti, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tehnyt päätöksen AstraZenecan rokotteen jatkosta.

Yhtymästä varoitetaan myös, että koronarokotusten sähköinen ajanvarausjärjestelmä sekä puhelinajanvaraus ovat ruuhkaisia lähipäivinä. 70–74-vuotiaiden ikäryhmän ajanvaraus avautui tänään kello 12. Sähköinen ajanvarauspalvelu kaatui kokonaan, jonka jälkeen yhtymästä ilmoitettiin, että sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten sekä riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvien ajanvarausta ei toistaiseksi avata.

Tälle viikolle korvaavia aikoja ei ole saatavilla. Yhtymä oli suunnitellut tälle viikolle 4700 rokotusaikaa, joista 1200 jouduttiin siirtämään.

Yhtymän tiedotteen mukaan yli 70-vuotialle annetaan Pfizer-BioNTechin rokotetta. Uusia aikoja lisätään ajanvarausjärjestelmään viikoittain. 

– Jokaiselle ei riitä aikoja heti, mutta jokaisen rokotusvuoro tulee ajallaan. Pyydämme malttia oman ajan varaamiseen, Päijät-Sote tviittasi Twitter-tililtään.

Vaikka ajanvarauksessa on ruuhkaa, rokote olisi tärkeää ottaa. Yhtymästä toivotaankin, että iäkkäämpien ikäryhmien rokotuskattavuus paranisi edelleen. Rokotuksen ottaminen suojelee paitsi ihmistä itseään, myös muita. Laaja rokotuskattavuus helpottaa myös terveydenhuollon liiallista kuormittumista.

– Läheinen voi avustaa ikääntynyttä tekemään sähköisen ajanvarauksen. Ajan voi varata myös soittamalla omaan sote-keskukseen.

Rokotustilanteen ja arviot rokotusajoista voi käydä tarkastamassa rokotusmittarista.

Kaikkiaan vähintään 16-vuotiaista päijäthämäläisistä 17 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotuksen. Tällä viikolla hyvinvointiyhtymän alueella rokotetaan noin 3 500 ihmistä.

Juttua täydennetty 22.3.2021 kello 14.49.

15 uutta koronavirustartuntaa – uusien tapausten määrä kasvoi edellisestä viikosta

HS: Hallitus esittää huomenna ravintolasulun jatkamista – myös maskipakon mahdollistava ja liikkumista rajoittava erillislaki esitetään huomenna

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut