Koronaepidemia söi Teoston tilittämiä korvauksia – "Elävällä musiikilla merkittävä rooli"

Kun soitto ei soi, musiikin tekijöille ei kerry myöskään tekijänoikeustuloja. Päivi Virta-Salo
Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

Teosto tilitti maaliskuun tilityksessään yhteensä 9,8 miljoonaa euroa tekijänoikeustuloja musiikin tekijöille. Summasta noin neljä miljoonaa suuntautuu kotimaisille oikeudenomistajille. Loput maksetaan ulkomaille ulkomaisten etujärjestöjen kautta.

Koronapandemia leikkasi erityisesti elävästä musiikista kertyneitä korvaussummia. Livealueen maksut ovat vain noin prosentin maaliskuun tilityksen kokonaissummasta. Kaupallisen television tilitys laski 37 prosenttia ja kaupallisen radion 28 prosenttia viime vuoden maaliskuuhun verrattuna.

– Elävällä musiikilla ja tapahtumilla on merkittävä rooli tekijänoikeuskorvauksien kertymisessä. Lisäksi myös kaupallisen median liikevaihdon pudotus näkyy suoraan musiikin tekijöiden ja kustantajien tilipussissa, kertoo Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen tiedotteessa.

Teosto tilittää musiikin julkisesta esittämisestä, välittämisestä ja tallentamisesta kertyviä tekijänoikeuskorvauksia neljä kertaa vuodessa. Nyt maksetuista korvauksista suurin osa on kerätty musiikista, jota on esitetty vuoden 2020 heinä-, elo- ja syyskuussa.

Koronatilanteesta huolimatta Teoston maaliskuun 2021 tilitys on vuoden 2020 maaliskuun tilitystä suurempi. Koronan aiheuttamia menetyksiä paikkaa erityisesti MTV:n Teostolle maksamat 1,58 miljoonan euron lisäkorvaukset.

Markkinaoikeus ratkaisi tekijänoikeusriidan MTV:n ja Teoston välillä tekijänoikeusjärjestön eduksi. Kiista koski vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien musiikinkäyttökorvauksia vuosina 2017–2019.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut