"Jospa tämä kirjoitus saisi ihmiset suojautumaan ja noudattamaan rajoituksia" – tehohoitaja julkaisi Facebookissa pysäyttävän kuvauksen yhdestä työpäivästään: 13 tunnin työvuoro koronateholla on raskas

Työ teho-osastoilla on raskasta. Myös Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronapotilaita hoidetaan eristyksissä. Sami Kuusivirta

Heidi Malin

Teho-osastolla koronapotilaita työkseen hoitava Reetta Lanttola on huolestunut koronavirustapausten kasvavasta määrästä. Työ eristyksissä koronateholla on raskasta. Yksi työvuoro suojavarusteissa kestää 13 tuntia, eikä huomio saa herpaantua hetkeksikään.

Lanttola päätti julkaista Facebookissa kirjoituksen, jossa kertoo yhden työvuoron ajalta koronapotilaiden tehohoidon arjesta.

– Jospa tämä kirjoitus saisi ihmiset suojautumaan ja noudattamaan rajoituksia. Minulta on kysytty paljon, millaista tehohoitajan työ on. Halusin kertoa ihmisille, mitä teen työvuoroni ajan käytännössä ja kuinka raskasta suojautuminen on, Lanttola sanoo puhelimessa.

Lanttola ei halua kertoa tarkkaa paikkaa, missä työskentelee. Koronatehohoitopotilaiden hoito on samanlaista kaikkialla Suomessa.

– Onneksi kesällä oli hetken aikaa helpompaa. Välillä koronapotilaita ei ollut tehohoidossa ollenkaan. Nyt tilanne on huolestuttavasti pahenemassa.

Ihmisten piittaamattomuus rajoituksista ja covid-19-taudin vähättely harmittavat tehohoitajaa. Myös väärää tietoa ja vähättelyä taudin vaarallisuudesta on liikkeellä paljon, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Lanttola ymmärtää, että pitkään jatkuneet rajoitukset väsyttävät jo monia. Virus ei kuitenkaan valikoi keneen se tarttuu, vaan kuka tahansa saattaa sairastua vakavasti.

– Tehohoitopotilaat ovat yhä nuorempia. Tätä tautia ei todellakaan kannata vähätellä ja verrata johonkin nuhakuumeeseen. On kamalaa nähdä joka päivä, millaista tuhoa virus voi ihmiselle tehdä.

Huoli tehohoito-osastojen ylikuormittumisesta painaa tehohoitajia. Jos paikat täyttyvät, tilanne on pelottava myös työntekijöille.

– En edes halua ajatella, mitä sitten. Se on johtajien asia. Toivoisin, että viranomaiset ottaisivat tilanteen ajoissa tosissaan.

Avi määräsi uusia rajoituksia – kauppojen oleskelutilat, liikuntatilat ja uimahallit kiinni torstaista alkaen

Koronan kiistäjät kehottavat lahtelaisia jättämään rokotteet ottamatta - Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä: "Kiistetään selkeitä faktoja"

Kuntosaleilla ja liikkeissä useita altistumisia – 32 uutta koronavirustartuntaa varmistettu

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut