Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Vaalikoneen merkitys korostuu kuntavaaleissa – ESS:n vaalikone on auki

Uutena ominaisuutena on ehdokkaiden haku postinumeroalueittain.

Tänään keskiviikkona avattavan Etelä-Suomen Sanomien kuntavaalien vaalikoneen uutuus­ominaisuus on se, että äänestäjä voi hakea sieltä ehdokkaita omalta postinumeroalueeltaan.

– Koimme, että tämä on hyvää yleisön palvelua, toteaa sisällöntuotannon kehityspäällikkö Juho Hämäläinen Mediatalo Keskisuomalaisen digiyksiköstä.

Postinumeron ilmoittaminen on kuntavaaliehdokkaille vapaaehtoista.

Vaalikonekysymysten laadinta alkoi jo loppuvuodesta 2020.

– Vastattavina on kymmenen yhteistä väitettä ja enintään kymmenen paikkakuntakohtaista väitettä, Hämäläinen kertoo.

Vaalikoneesta on hyötyä myös uutistyön kannalta, sillä se tuottaa tietoa yli 120 kunnasta.

Saamme ­vaalikoneen vastauk­sista ­tietoa siitä, miten eri ­ehdokkaat ja ­ryhmittymät asioista ajattelevat.

Päätoimittaja Markus Pirttijoki

– Saamme vaalikoneen vastauksista tietoa siitä, miten eri ehdokkaat ja ryhmittymät asioista ajattelevat. Paikallisia asioita käsittelemme paikallisesti, ja konsernimme yhteisistä kysymyksistä saamme mielenkiintoista vertailutietoa myös muilta paikkakunnilta, sanoo Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoki.

Etelä-Suomen Sanomien vaalikone päätettiin avata jo nyt, vaikka vaalit siirrettiin kesäkuulle ja ehdokasasettelukin jatkuu vielä.

– Koska tulevat vaalit näkyvät uutisoinnissamme jo nyt ja ehdokkaistakin valtaosa on tiedossa, emme halunneet viivytellä koneen kanssa. Tämä tarjoaa ehdokkaille pidemmän ajan kampanjointiin ja samalla lukijoillemme lisää aikaa tutustua ehdokkaisiin, Pirttijoki sanoo.

Kuntavaaleissa vaalikone on tärkeämpi kuin muissa vaaleissa, näkee Kari Koljonen Tampereen yliopistosta. Hän työskentelee yliopistonlehtorina informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa.

Vaalikoneen rooli korostuu kuntavaaleissa sen vuoksi, että ehdokkaat ovat usein huonoiten tunnettuja.

– Jos vertaa heidän tunnettuuttaan vaikkapa siihen, kuinka paljon he ovat julkisuudessa verrattuna vaikkapa kansanedustajiin. Tarve [ehdokkaiden] vertailulle on suurempi, Koljonen sanoo.

Koljonen pitää vaalikoneiden hienoutena sitä, että kaikille ehdokkaille on tarjolla yhtäläinen julkisuustila. Siksi ehdokkaiden kannattaa niitä täyttää, vaikka jännetuppi tulehtuisi, Koljonen hymähtää.

– Meidän vaaliemme yksi hienoimmista piirteistä on ehdokaskeskeisyys ja se, että meillä on runsas tarjonta vaalikoneita. Ne ovat myös kohtuullisen laadukkaita ja asiapitoisia.

Koljonen on tutkinut vaalikoneita yhdessä Tampereen yliopiston yliopistonlehtorin, politiikan tutkija Sami Borgin kanssa. Heiltä ilmestyi loppuvuodesta 2020 myös kirja vaalikoneista.

Koljonen uskoo, että vaalikoneiden merkitys korostuu näissä vaaleissa koronatilanteen vuoksi.

– Julkisuudessa on puhuttu, että nämä olisivat leimallisesti some-vaalit, kun live-kohtaamisia ei pystytä järjestämään. Toki toukokuun loppupuolella, kesäkuun alussa tilanne voi olla parempi. Silti voi olla, että vaikka kokoontumisrajoitukset antaisivat mahdollisuuden toritapahtumien pitämiseen, niiden suhteen ollaan vielä varovaisia.

Vaalikoneet ovat olleet Koljosen mukaan nuoremmalle polvelle tärkeä tiedonlähde jo aiemmissa vaaleissa.

– Vanhemmissa ikäpolvissa vaalikoneisiin on suhtauduttu ennakkoluuloisemmin johtuen siitä, että kiinnittyminen puolueisiin on ollut vahvempaa. Heillä ei välttämättä ole ollut tarvetta hakea omaa puoluetta ja ehdokasta puhtaalta pöydältä niin kuin nuoremmilla äänestäjäpolvilla, Koljonen sanoo.

Hän arvioi, että näissä vaaleissa vaalikoneiden merkitys on tavanomaista isompi myös vanhemmille sukupolville.