Vaikea lähtötilanne voimistaa koronan vaikutuksia kuvataidealalla

Anne Honkanen

Koronakriisin vaikutuksia kuvataiteen alalla on voimistanut toimialan lähtökohtaisesti heikko rahoitustilanne ja haastava tulonmuodostus, toteavat alan järjestöt.

Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki toteaa tiedotteessa, että eri taiteen alat ovat lähteneet koronatilanteeseen hyvin erilaisista asetelmista. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen tuore selvitys julkisen tuen jakautumisesta eri taiteenaloille osoittaa, että visuaalisten taiteiden osuus valtion kulttuurirahoituksesta on taidemuseotoiminta mukaan lukien alle neljä prosenttia, kun esimerkiksi esittävien taiteiden osuus on 20 prosenttia.

Viime vuoden arvioidut tulonmenetykset kuvataiteilijoille ja kuvataiteen yhteisöille olivat yhteensä 28,3 miljoonaa euroa. Arvio tammi-maaliskuun tulonmenetyksistä on noin 9,3 miljoonaa euroa.

Suomen Taiteilijaseura, Frame Contemporary Art Finland ja Kuvasto ehdottavat useita korjaavia toimenpiteinä akuuttiin kriisiin ja toimialan jälleenrakennukseen.

Järjestöjen mielestä kuvataiteilijoiden ja kuvataiteen yhteisöjen selviytymistä akuutista koronakriisistä pitäisi tukea apurahoin ja avustuksin.

Järjestöt ehdottavat myös, että kuvataiteen julkinen rahoitus nostetaan yhdenvertaiseen asemaan muiden taiteenalojen kanssa.

Kuvataiteen tapahtumat, kuten merkittävät kesänäyttelyt, tunnustetaan osaksi tapahtuma-alaa ja sisällytetään valmisteilla olevan tapahtumatakuun piiriin.

Festivaalien järjestäjillä on yhä uskoa festarikesän toteutumiseen

Työskentelyapuraha on taiteilijalle hyvä tukimuoto – se ei ole projektisidonnainen ja sitä voivat hakea kaikki taidealojen ammattilaiset

Lahden kaupungin tapahtumayhtiöllä karu vuosi: tapahtumia oli vain murto-osa normaalista ja tulos jäi tappiolle säästöistä huolimatta

Tukekaa taiteilijoita, ostakaa esityksiä sallituissa rajoissa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut