Lukijalta: Viren ja savukala eivät tee Myrskylää turvalliseksi

Marika Weisman

Myrskylän kunta on vuonna 2019 valinnut strategiseksi kärjekseen arkiturvallisuuden. Asukkaana koen, että arkiturvallisuus ei ole näkyvä osa elämää Myrskylässä.

Arkiturvallisuudesta puhuminen on harhaanjohtavaa kunnassa, jossa avun saaminen on hankalaa kriittisissä tilanteissa, kuten poliisiasioissa tai sairastapauksissa.

Tämä ilmenee paitsi vaaratilanteina, myös piittaamattomuutena laeista, kuten ylinopeutena, rattijuoppoutena ja nuorten häiriökäyttäytymisenä.

Kun ilmiöön liitetään pienen, eristyneen kunnan sosiaaliset rakenteet, joissa kaikki tuntevat toisensa, laittomuuksista ja kehitystarpeista ei uskalleta puhua.

Kunnassa vallitsee kokemukseni mukaan vaikenemisen kulttuuri.

Myrskylän kunta toteaa itse valtuuston iltakoulua 15.4.2019 koskevassa tiedotteessaan, että "arkinen turvallisuus syntyykin monista eri tekijöistä." Yhdeksi tekijäksi mainitaan joukkoliikenne.

Muutaman vaikutusvaltaisen ihmisen harrastukseen ei uskalleta yhteisönä puuttua.

Myrskylässä ei voi nähdä tämän turvallisuustekijän toteutuvan, kun joukkoliikenne puuttuu tällä hetkellä oikeastaan täysin.

Ihmisten hyvinvointia lisäävät, matalan kynnyksen yhdistystoiminnasta riippumattomat aktiviteetit puuttuvat myös. Myrskylässä ei ole foorumia, jossa asukkaat voivat spontaanisti tavata toisiaan ja kokea sen kautta yhteisön tuomaa turvaa.

Monien mielestä yksi vahingoittava ilmiö on Myrskylän ampumarata, joka tuottaa melua järviympäristölle, kunnan keskeisimmälle valttikortille, vuodesta toiseen. Tämä turvaongelma ilmentää ehkä selkeimmin vaikenemisen kulttuuria. Muutaman vaikutusvaltaisen ihmisen harrastukseen ei uskalleta yhteisönä puuttua.

Tässä muutamia esimerkkejä kuntalaisen kokemasta käytännön arkiturvattomuudesta Myrskylässä. Kunta itse tiedotteessaan nostaa turvallisuustekijöiden joukkoon Lasse Virénin kotiseuran ja savukalan.

Mukavia asioita sinänsä, mutta eivät turvallisuuden tuojia. Myrskylän kunnan tulisi jatkossa strategian mukaisesti keskittyä parantamaan aitoa turvallisuutta, vaikeissa ja pitkän tähtäimen työtä ja panostusta vaativissa asioissa.

Sloganeilla ei vaikuteta kuntalaisten turvallisuuteen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut