Kirjastosta lainattu kirja säästää ympäristöä 60 prosenttia

Lahden pääkirjaston kokonaispäästöt olivat 398 tonnia vuonna 2019. Katja Luoma

ESS

Kirjastosta lainattu kirja tuottaa noin 60 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kaupasta ostettu kirja. Kaikkein ympäristöystävällisin lukutapa on kuitenkin e-kirjan lainaaminen kirjastosta.

Muun muassa tällaisia asioita selviää kirjastojen hiilijalanjälkitutkimuksesta. 13 suomalaista kirjastoa selvitti hiilijalanjälkensä nyt ensimmäistä kertaa. Mukana mittauksissa oli myös Lahden kaupunginkirjasto.

Nyt on aikuisillakin hyvä syy kokeilla konsolipelaamista, kun Lahden kirjasto julkaisi Suomen ensimmäisen pelidiplomin: "K-3-peli voi olla täsmäpeli aikuisellekin" – katso tästä kaikki diplomin pelit

Kirjastojen päästöistä noin kaksi kolmasosaa koituu toimitilojen lämmittämisestä ja sähkönkulutuksesta. Lisäksi esimerkiksi aineiston elinkaarella, kierrolla ja muovituksella on vaikutuksensa hiilijalanjälkeen.

Tutkimuksessa mukana olleiden kirjastojen hiilijalanjäljeksi vuonna 2019 saatiin 32 000 tonnia CO2-ekvivalenttia. Lahden pääkirjaston hiilijalanjälki oli noin 398 tonnia. Tiedotteen mukaan tulos on isolle kirjastolle tyypillinen.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut