Omakotitalojen asumiskustannusten ero kuntien välillä kasvaa – eroa jo 1 800 euroa

Omakotiliitto on huolissaan kasvavista asumiskustannuksista. Juha Poutanen

ESS

Asumiskustannukset kuntien välillä kasvavat. Tämä käy ilmi Omakotiliiton tutkimuksesta, jossa vertailtiin sadan kunnan kunnallismaksuja. Kalleimman ja halvimman kunnan välillä on eroa lähes 1 800 euroa.

Kallein kunta on Parikkala, jossa asukas maksaa kunnallisia maksuja 5 037 euroa vuodessa. Vertailun huokein kunta on Kempele (3 274 euroa). Keskimäärin kunnalliset maksut lohkaisevat asukkaan kukkarosta 4 078 euroa vuodessa.

Vertailussa on käytetty esimerkkinä 120 neliön omakotitaloa.

– Asumiskustannukset ovat kuntalaisen suurin menoerä. Kunnallisen päätöksenteon tulisi toimia asukkaiden edunvalvojana, ei rankaisijana. Kunnallisista kuluista päätetään myös yhtiöissä, jotka ovat monopoliasemassa ilman kilpailua ja tavoittelevat voittoa toiminnalleen. Tämä asettaa suomalaiset hyvin eriarvoiseen asemaan keskenään, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas sanoo liiton tiedotteessa.

Asuminen on kallistunut viime vuodesta lähes kaikilla mittareilla: sähkön siirtomaksut ovat nousseet keskimäärin 1,7 prosenttia, tontin kiinteistövero 2,9 prosenttia, jätemaksut 2,2 prosenttia ja vesimaksut 2 prosenttia. Hulevesimaksuja on useissa kunnissa joko otettu hiljattain käyttöön tai suunnittelun alle, Omakotiliiton tiedotteessa kerrotaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut