Keskustan Kemppi: Kehysriihessä haettava keinoja syntyvyyden lisäämiselle

Keskustan asikkalalainen kansanedustaja Hikka Kemppi peräänkuuluttaa hallitukselta kevään kehysriihessä uusia väestöpoliittisia tavoitteita 2020-luvulle. Kempin mukaan keskeisen tavoitteen tulisi olla syntyvyyden parantaminen neljänneksellä kuluvalla vuosikymmenellä.

– Valtion tuore lapsistrategia sekä kaavailtu perhevapaamalli ovat askelia oikeaan suuntaan, Kemppi sanoo.

Kempin mukaan keskiviikkona julkaistu valtioneuvoston tilaama selvitys osoittaa, että Suomen väestökehitys on erkaantunut muiden pohjoismaiden kehityksestä väestökasvun hitauden, hedelmällisyysluvun laskun ja nettomaahanmuuton osalta. Syntyvyyden voimakas aleneminen heikentää julkisen talouden rahoituspohjaa ja kasvattaa sosiaalista eriarvoisuutta.

– On yhteiskunnan ja ihmisten onnellisuuden kannalta kestämätöntä, että perheiden lapsilukutoive ei nykyisellään toteudu. Suomalaiset toivovat noin kahta lasta, mutta kokonaishedelmällisyys on keskimäärin alle 1,4 lasta naista kohden, sanoo Kemppi.

Kemppi katsoo että vaihtoehtoisia tapoja saada perhe on syytä tarjota nykyistä helpommin jo varhain. Muun muassa adoptioita on helpotettava eikä hedelmöityshoitoihin pääsy ilman puolen vuoden jonoa voi hänen mukaansa olla kukkarosta kiinni. Alle 40-vuotiaiden kohtuuhintaisiin hedelmöityshoitoihin tulee resursoida riittävästi.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut