Työnantajat sekaantuvat luottamusmiesvaaleihin - "Tällaista ei ollut edes taistolaisaikaan"

Keravalla toimivan Tuko Logistics Osuuskunnan pääluottamusmies Kim Savolainen syyttää työnantajaa halusta vaihtaa luottamusmiehet uusiin. Työnantajan edustaja kiistää väitteen. Mikko Vähäniitty / Sunnuntaisuomalainen

Tero Karjalainen

Työntekijäjärjestöt syyttävät työnantajia sekaantumisesta luottamusmiesvaaleihin useilla eri työpaikoilla Suomessa, uutisoi Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n lakimiehen Anu-Tuija Lehdon mukaan vaaleihin puuttuminen on Suomessa uusi mutta ei kovin yleinen ilmiö.

– Toisaalta näyttää siltä, että se on lisääntymään päin, Lehto sanoo.

Epäasiallista vaaleihin puuttumista tapahtuu yleisimmin palvelu- ja kuljetusaloilla, arvioivat Palvelualojen ammattiliiton PAMin toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen ja Auto- ja kuljetusalan ammattijärjestön AKT:n järjestö- ja koulutussihteeri Esa Tuominen.

– Työnantaja haluaisi sellaisen luottamusmiehen, jonka kanssa voisi katsoa erilaisia rikkomuksia sormien läpi, Tuominen sanoo.

Työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitinen pitää vaaleihin sekaantumista lähes ainutlaatuisena sodanjälkeisen Suomen historiassa.

– Näkyviä luottamusmiesvalintoihin puuttumisia ei ollut edes silloin, kun Suomessa oli paineita kommunismin noususta toisen maailmansodan jälkeen. Työnantajat eivät yleensä puuttuneet valintoihin myöskään radikaalien taistolaisten aikaan 1960–1970-luvuilla. Järjestäytyneessä kentässä periaate on ollut itsestäänselvyys, Tiitinen sanoo.

Työoikeuden professorin Seppo Koskisen mukaan työnantajan ja luottamusmiesten huonot välit eivät oikeuta vaaleihin sotkeentumista.

– Välillä tulee luottamusmiehiä, jotka eivät ole työnantajille mieluisia valintoja, mutta näin se on ollut kautta histo­rian. Jos työnantaja ei sopeudu toimimaan luottamusmiehen kanssa, se on työnantajan vika, Koskinen sanoo.

Koskinen ei pidä puuttumisilmiötä uutena, vaan esimerkiksi luottamusmiesten irtisanomisiin liittyneitä riitoja on ollut hänen mukaansa ennenkin.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut