Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Sote-uudistus: "On vatuloitu riittävän pitkään, nyt tarvitaan päätöksiä"

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) ei edes yrittänyt selittää mustaa valkoiseksi tiistaisella vierailullaan Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus eli sote-uudistus on hänen mukaansa "hankala harjoitus", joka herättää paljon intohimoja tunteita.

Silti uudistus on pakko tehdä, Huovinen sanoi.

Ikääntymisen ja taloustilanteen haasteet eivät tule olemaan armollisia nykytilanteelle, vaikka kuntien palvelut paikoitellen nyt hyvällä tolalla olisivatkin, ministeri sanoi.

Ratkaisuna on kerätä voimavaroja yhteen ja rakentaa hyviä malleja käyttäen sellainen sote-järjestelmä, joka tuottaa tasalaatuisia ja hyviä palveluita koko maahan.

Se ei tarkoita palveluiden huonontamista siellä, missä ne nyt toimivat: esimerkiksi potilaan luokse vietävien palveluiden ulottaminen koko maahan on tulevaisuutta, ministeri linjasi.

– Kukaan ei halua tumpeloida maailman parasta perusterveydenhuoltoa, Huovinen rauhoitteli.

Ongelmia tulee muun muassa siitä, että nykyisin sote-palveluilla on 180 järjestäjätahoa.

Huovisen mukaan tahoja on niin paljon, että se haittaa esimerkiksi tuoreimman tutkimustiedon käyttöönottoa koko järjestelmässä.

Toiseksi useiden järjestäjä- ja maksajatahojen hajanaisuus johtaa tehottomuuteen.

– Nyt resursseja hukataan ja palveluista maksetaan moneen kertaan veroina ja vakuutuksissa, Huovinen sanoi.

Ministeri käytti paljon aikaa koko sote-uudistuksen perustelemiseen.

Kun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen on lähdetty, ei ole järkevää vaihtaa vaihdetta pakille, ministeri painotti. Uuden mallin rakentaminen vaatisi aikaa, eikä sitä ministerin mukaan sote-asioissa enää ole.

Siksi nyt uudistuksessa edetään rakenne edellä eikä rahoitus edellä.

– Jonkun mielestä voisi olla toisinkin päin, Huovinen sanoi.

Sama viesti lähti sote- ja kuntauudistusta uudelleen availevalla oppositiolle.

– On vatuloitu riittävän pitkään, nyt pitää saada päätöksiä, Huovinen sanoi.

Yksi päätös on se, millaisella väestöpohjalla perusterveydenhuollon palveluita saa jatkossa järjestää.

Huovisen mukaan asia on jätetty sote-lakiin on tarkoituksella epämääräiseksi. Raja on lakiluonnoksessa noin 20 000 asukasta.

Epämääräisyys johtuu siitä, että kunnille on haluttu antaa itse mahdollisuus vaikuttaa asiaan.

Kunnat voivat itse ottaa sote-lain luonnoksesta pyydetyissä lausunnoissaan kantaa siihen, millaisia alueratkaisuita missäkin halutaan. Lausuntojen antamiseen on aikaa kuluvan kuun puoliväliin. Siksi 20 000 asukkaan raja ei ole ehdoton.

Päätösvalta kuitenkin säilyy valtioneuvostolla, Huovinen muistutti, ja hallituksen silmämääränä on saada aikaan toiminnallisesti järkeviä kokonaisuuksia.

Lue lisää keskiviikon Etelä-Suomen Sanomista.