Kipu voi estää koulunkäynnin - PHKS kehittää uutta nuorten hoitomallia

Reumapoliklinikan ylilääkäri Markku Kauppi ja lastenreumatologi Heini Pohjankoski keskustelivat kipukuntoutuksesta PHKS:n tiedepäivässä. Pertti Louhelainen

Nina Räty

Joka kolmas kouluikäinen suomalaislapsi kärsii lyhytaikaisista tuki- ja liikuntaelinkivuista. Yleensä ne menevät ohi, mutta joka kuudennella lapsella kivut jatkuvat vielä vuoden seurannassa.

Osalla nuorista nämä kivut eivät häviä, eikä niihin löydy syytä. Joskus kivun aiheuttaja saadaan poistettua, mutta itse kipu ei poistu, vaan pitkittyy.

Seuraa vuosia jatkuva kipukierre, pitkiä poissaoloja koulusta, univaikeuksia, masennusta.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa (PHKS) kehitetään näille pitkäaikaisista kivuista kärsiville nuorille uudenlaista hoitomallia, kipukuntoutusta.

Malli ei ole käytössä muualla Suomessa, mutta se on jo herättänyt kiinnostusta.

- Kun nuoret ohjataan lastenreumapolille, heidän kipunsa on jatkunut jo vuosia. Kuntoutuksessa lähdemme siitä, että jos kivulle ei voida mitään, sen kanssa on elettävä. Emme hoida kipua, vaan vahvistamme muuta elämää, kertoo lastenreumatologi Heini Pohjankoski.

PHKS:ssä on kuntoutuksessa ja seurannassa nyt noin 25 nuorta, iältään 13-18-vuotiaita. Suurin osa on Päijät-Hämeestä.

Heitä kuntoutetaan kuuden nuoren ryhmissä, joista ensimmäinen aloitti kaksi vuotta sitten.

Ammattilaiset kannustavat nuoria liikkumaan, syömään terveellisesti ja vähentämään ruutuaikaa.

- Mielen ja fyysisten toimintojen yhteys on olennainen. Kun lisätään muuta elämää, myös kipu voi poistua, Leppänen sanoo.

Tulokset ovat rohkaisevia.

- Kahden vuoden seurannassa näkyi, että nuorten koulunkäynti lisääntyi, lääkärissä ravaaminen väheni, samoin vähenivät masennus ja itse kipu, Pohjankoski kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 2. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 3. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 4. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 5. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 6. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 7. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 8. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 9. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 10. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 11. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 12. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä
 13. Kauris jäi sarvistaan kiinni jalkapallomaaliin Hollolassa
 14. Hennan alueen rakentaminen Orimattilassa on edelleen hidasta, mutta tonttikauppa käy hyvin – "Radanvarsialueet ovat tulevaisuuden paikka asua"
 15. Näppis: En ole vuosiin käynyt keskustassa. Hyvin olen pärjännyt laitojen palveluilla, kaikki tarvittava löytyy ja halvemmalla.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.