Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lahti tarjolla olevista sote-malleista: Vastuukuntamallilla mennään

Sote-rakenteen loppuraportissa ehdotettu vastuukuntamalli on Lahden kaupungin mielestä kuntayhtymämallia selkeämpi ja yksinkertaisempi. Kaupungin kannalta malli tarjoaa yksinkertaisimman tavan toteuttaa hallinnon ohjausta ja päätöksentekoa, todetaan lausuntoesityksessä.

Viidelle erityisvastuualueelle kaavaillut tehtävät tulisi esityksen mukaan antaa valtakunnalliselle toimijalle, kuten sosiaali- ja terveysministeriölle sekä sote-alueille. Sote-alue voisi hoitaa erityisvastuualueille kaavaillut selvitystehtävät, kuten työvoimatarpeeseen, henkilöstöön ja väestön hyvinvointiin liittyvät asiat.

Kokonaisuuden kannalta olisi selkeää, jos palveluiden järjestämisvastuu olisi kokonaan sote-alueella ja niin sanottu perustason alue toimisi tuotantoyksikkönä.

Sosiaali- ja terveysalueiden aluejakoa ja lukumäärää ei tulisi asettaa yksinomaan erikoissairaanhoidon tarpeiden näkökulmasta. Huomioon tulisi lausuntoesityksen mukaan ottaa sote-palvelujen kokonaisuus.

Lahdessa katsotaan, että yli 100 000 asukkaan kaupungin on voitava olla suoraan vastuussa asukkaidensa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä.

Sote-lain valmisteluryhmän loppuraportti on parhaillaan lausuntokierroksella kunnissa. Lausunnot kerätään 13. maaliskuuta mennessä.

Lahden kaupunginhallitus käsittelee lausuntoa maanantaina.