Lastenreumatapauksia ilmeni täällä lisää - "rokotus ei selitä"

Mikko Kivelä

Pandemrix-rokotteen ja Iitissä ja Nastolassa todettujen lastenreumatapausten välillä ei ole nähtävissä yhteyttä, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Lauri Virta Kelan tutkimusosastolta. Jos sairauden yleistyminen johtuisi rokotteesta, sen pitäisi näkyä muuallakin maassa.

Virta perustaa arvionsa Kelan myöntämien erityiskorvausoikeuksien rekisteriin. Rekisterissä ovat vaikeaa pitkäaikaista sairautta sairastavat, jotka saavat erikoislääkärin lausunnon perusteella lääkehoidon kustannuksiin Kelalta erityiskorvausta. Koko 2000-luku on ollut pientä nousua, mutta hyppäystä ei ole havaittavissa. Lapsireuman ilmaantuvuus koko Suomessa ei ole olennaisesti lisääntynyt, Virta päättelee.

Vuosituhannen alkupuolella lastenreumatapauksia ilmaantui hieman alle 25/100 000 asukasta. Vuosina 2009-2013 tapauksia on ollut 30 tai hieman yli; vuonna 2010 jäätiin alle 30:n. Lasten huoltajien keräämien tietojen mukaan 2012 Iitissä todettiin viisi tapausta.

Lauri Virta ei sulje pois mahdollisuutta, että paikkakunnalla olisi jotain muutakin syytä sairauden yleistymiseen. Sen tutkiminen on kuitenkin vaikeaa, eikä onnistu pelkin rekisteritiedoin.

Pandemrix-rokotetta annettiin vajaan vuoden ajan syksystä 2009 alkaen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut