Lastenreumatapauksia ilmeni täällä lisää - "rokotus ei selitä"

Mikko Kivelä

Pandemrix-rokotteen ja Iitissä ja Nastolassa todettujen lastenreumatapausten välillä ei ole nähtävissä yhteyttä, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Lauri Virta Kelan tutkimusosastolta. Jos sairauden yleistyminen johtuisi rokotteesta, sen pitäisi näkyä muuallakin maassa.

Virta perustaa arvionsa Kelan myöntämien erityiskorvausoikeuksien rekisteriin. Rekisterissä ovat vaikeaa pitkäaikaista sairautta sairastavat, jotka saavat erikoislääkärin lausunnon perusteella lääkehoidon kustannuksiin Kelalta erityiskorvausta. Koko 2000-luku on ollut pientä nousua, mutta hyppäystä ei ole havaittavissa. Lapsireuman ilmaantuvuus koko Suomessa ei ole olennaisesti lisääntynyt, Virta päättelee.

Vuosituhannen alkupuolella lastenreumatapauksia ilmaantui hieman alle 25/100 000 asukasta. Vuosina 2009-2013 tapauksia on ollut 30 tai hieman yli; vuonna 2010 jäätiin alle 30:n. Lasten huoltajien keräämien tietojen mukaan 2012 Iitissä todettiin viisi tapausta.

Lauri Virta ei sulje pois mahdollisuutta, että paikkakunnalla olisi jotain muutakin syytä sairauden yleistymiseen. Sen tutkiminen on kuitenkin vaikeaa, eikä onnistu pelkin rekisteritiedoin.

Pandemrix-rokotetta annettiin vajaan vuoden ajan syksystä 2009 alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 2. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 3. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 4. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 5. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 6. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 7. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 8. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 9. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 10. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 11. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 12. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 13. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 14. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä
 15. Kauris jäi sarvistaan kiinni jalkapallomaaliin Hollolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.