Muun muassa lääkäreitä edustava JUKO vastustaa hyvinvointiyhtymän lomautuksia ja irtisanomisia – "Neuvotteluissa ei neuvoteltu vaihtoehtoisista säästötoimista"

Lomautuksia ei voi toteuttaa, jos niiden seurauksena jää täyttämättä lain tarkoittama palveluvelvoite, pääluottamusmiesten Linda Sydänmäen ja Tiina Mikkosen allekirjoittamassa JUKOn tiedotteessa todetaan.

Erno Laisi

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO:n mielestä potilasturvallisuuden, lakisääteisten määräaikojen, työturvallisuuden ja toiminnan laadun varmistamiseksi ei ole mahdollista vähentää henkilötyövuosista.

JUKO edusti Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän koko henkilöstöä koskeneissa yt-neuvotteluissa muun muassa lääkäreitä, hammaslääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä ja terveydenhoitajia.

– Lomautuksia ei voi toteuttaa, jos niiden seurauksena jää täyttämättä lain tarkoittama palveluvelvoite, pääluottamusmiesten Linda Sydänmäen ja Tiina Mikkosen allekirjoittamassa JUKOn tiedotteessa todetaan.

JUKOn mukaan ensisijaisesti säästöt tulisi hakea tyhjillään olevista tiloista ja vuokrakulujen kohtuullistamisesta.

JUKO ilmoittaa, ettei se hyväksy irtisanomisia, lomautuksia, perusteettomia palkanalennuksia eikä osa-aikaistuksia, ellei osa-aikaistaminen ole henkilön oma tahto.

JUKOn näkemyksen mukaan ennaltaehkäisevistä ja perustason palveluista karsimalla lisätään raskaampien ja kalliimpien erikoistason palvelujen tarvetta.

JUKO ilmoittaa, ettei se hyväksy irtisanomisia, lomautuksia, perusteettomia palkanalennuksia Johanna Erjonsalo

– Kaikki muutokset tulee tehdä suunnitellusti ja harkitusti, jotta nyt tavoiteltu nopea säästö ei lisää kustannuksia myöhemmässä vaiheessa, tiedotteessa todetaan.

JUKOn näkemyksen mukaan yt-neuvotteluissa ei käsitelty riittävästi työnantajan esittämien säästöjen vaikutuksia henkilöstöön.

– Neuvotteluissa ei ole myöskään aidosti neuvoteltu vaihtoehtoisista säästötoimista. Työnantaja on tuonut valmiit esitykset pöytään, jolloin niitä on ollut käytännössä mahdollisuus vain kommentoida. Riittävää selvitystä siitä millä perusteella irtisanottavat ja lomautettavat määräytyvät, ei ole esitetty, tiedotteessa todetaan.

– JUKO katsoo, että yhteistoimintalain mukainen yhteistoimintavelvoite ei ole täyttynyt.

Työnantaja päätti elokuussa käynnistyneet neuvottelut torstaina. Henkilöstömäärä vähenee 250:llä, joista 51 toteutetaan irtisanomisilla. Lisäksi 3 500 työntekijää lomautetaan.

Yhtymän hallitus päättää neuvottelutuloksen hyväksymisestä tiistaina 8. lokakuuta.

Juttua täydennetty 4.10.2019 kello 9.10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.