Uusin tieto: Poliisi ampui Kuopion kouluiskun epäiltyä jalkaan

Ensimmäisenä paikalla olleilla poliisipartioilla on poliisipartion perusvirka-aseet mukana, ei erityisvarustusta. Johanna Erjonsalo

Asta Tenhunen

Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisi ampui Kuopion kouluiskun epäiltyä jalkaan Kuopion Leväsellä kauppakeskus Hermanissa tiistaina.

Se pysäytti miekan kanssa kauppakeskuksen käytävällä edenneen miehen etenemisen.

Murhasta ja murhan yrityksistä epäilty kuopiolainen Joel Marin tulee selviämään vammastaan hengissä ja on jo toipumassa siitä sairaalahoidossa.

Leikkauksen ja tehohoitoon siirtämisen jälkeen Marin on ollut jo kuulustelukunnossa ja hän pystyi perjantaina myös osallistumaan vangitsemisoikeudenkäyntiinsä videoyhteydellä sairaalasta käsin.

Kuopion oikeustalolla istunnossa olivat käräjätuomari, käräjäsihteeri ja poliisin tutkinnanjohtaja. Marin ja hänen avustajansa, asianajaja Matti Niiranen olivat Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Poliisit antoivat heti ensiapua

Kun viranomaiset pysäyttivät Marinin etenemisen kauppakeskus Hermanissa, poliisi käytti tilanteessa käsiasetta, virka-asettaan.

Marin oli lyönyt miekalla useita ihmisiä Savon ammattiopiston tiloissa, mutta poistunut opiston tiloista kauppakeskuksen käytävälle, kun hän ja poliisit kohtasivat.

Paikalla kauppakeskuksessa oli silloin jo useampi poliisipartio. Kyse oli valvonta- ja hälytystoiminnan normaaleista partioista, jotka olivat joukkosurma-hälytyksen takia kiirehtineet paikalle.

Yhdellä poliisipartiolla oli normaalit poliisin työvaatteet ja suojavarusteet sekä poliisikoira. Yksi partio oli paikalla siviilimallisella poliisiautolla ja siviilivaatteissa.

Ensivaiheessa hyökkääjää pysäyttämään menneillä poliiseilla oli siis normaalin ensipartion varustus eivätkä he olleet ehtineet ottaa mukaan esimerkiksi kypäriä tai suojakilpiä.

Poliisi ei toistaiseksi vahvista, kuinka monta poliisia kauppakeskuksessa jo oli, kun hyökkääjän eteneminen pysäytettiin noin kahdeksan minuuttia poliisin saamasta hälytyksestä.

Kun Marinia oli ammuttu jalkaan, paikalla oli Savon Sanomien tietojen mukaan heti ainakin neljä poliisia, joista osa aloitti miehelle ensiavun.

Ensimmäisten poliisien jälkeen myöhemmässä vaiheessa kauppakeskukseen tuli myös Itä-Suomen poliisin vaativien tilanteiden ryhmä. Myöhemmin paikalle ehtineillä poliiseilla oli poliisin tukiaseita eli karbiineja sekä muun muassa suojavarustusta mahdollisten räjähteiden varalta.

Poliisin panssariautokin nähtiin hälytyspaikalla ainakin yli tunti iskun päättymisen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.