Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Romanien kansallispäivä ensimmäistä kertaa kalenterissa - tutustuminen hälventää ennakkoluuloja

Suomi tähtää edelläkävijäksi romaniväestön yhdenvertaisuuden edistämisessä Euroopassa. Tavoite on kirjattu valtioneuvoston viisi vuotta sitten hyväksymään romanipoliittiseen ohjelmaan.

Samaan pyrkii jo puoli vuosisataa sitten perustettu valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta. Yhdenvertaisuuteen valtaväestön kanssa on vielä matkaa. Yksi syy ovat romaneihin liittyvät ennakkoluulot.

Tieto auttaa tässäkin. Romanit itse ovat valmiit auttamaan ja kertomaan itsestään ja kulttuuristaan kaikille kiinnostuneille.

Lahtelainen romanikulttuurin ohjaaja Jasmin Valentin pitää tärkeänä kertoa romanikulttuurista niille, jotka ovat romanien kanssa tekemissä. Hän itse toimii linkkinä kodin ja koulun välillä ja jakaa tietoa muun muassa eri virastoille.

Lastenohjaaja Satu Grönfors on työssä seurakuntayhtymässä. Hän uskoo, että kun romanien tavat tulevat tutuiksi jo lapsena, valtaväestön asenteet pikku hiljaa muuttuvat.

Tiistaina vietetään romanien kansallispäivää. Se on ensimmäistä kertaa merkitty kalenteriin.