Tohtorin vaiheikas elämä: mallin töitä maailmalla, kirpparikierroksia Andy Warholin kanssa

Heli Vaaranen Markus Sommers

Satu Vikström

Hollolalaisen maalaistalon haaveellista tytärtä, Heli Kokkalaa (nykyisin Vaaranen), ei nuoruudessa koulu kiinnostanut. Tytön elämä mullistui 1979, kun hän voitti Anian Neito -kilpailun, jonne äiti oli hänet ilmoittanut.

Sattumalta kauneuskilpailuun oli eksynyt pariisilainen kykyjenetsijä, joka bongasi kuvankauniin Miekkiön tytön. Siitä aukeni Heli Kokkalan ura maailman mallimarkkinoille. Hän oli menestyksekäs valokuvamalli Pariisin ohella Tokiossa ja sen jälkeen New Yorkissa.

New Yorkissa Heli Kokkala meni tunnetun taidemesenaatti Stuart Pivarin taidekouluun, ja taiteilijapiireissä hän tutustui myös Pivarin hyvään ystävään kuvataiteilija Andy Warholiin.

Kuvankaunis Kokkala oli edustavaa seuraa New Yorkin jetsetin seurapiirijuhlissa, jossa ulkonäön lisäksi vaadittiin kauniita käytöstapoja. Pian suomalaismalli kuului kulttuurikerman sisäpiiriin.

Pivarista ja Warholista tuli Heli Kokkalalle todelliset ystävät, sillä kaverukset osoittautuivat paljon syvällisemmiksi ihmisiksi kuin loisteliaista puitteista olisi voinut päätellä.

– Meillä oli paljon keskusteluja maailmasta ja elämästä Stuartin ja Andyn kanssa. He olivat minua kolmisenkymmentä vuotta vanhempia. Sunnuntaisin meillä oli tapana lähteä puolilta päivin limusiinilla kirpputoreille, kuvailee Heli Vaaranen elämäänsä New Yorkissa 80-luvun puolivälissä.

Vaaraselta on juuri ilmestynyt malliajoista muistelmateos "Sunnuntaina Manhattanilla".

Valokuvamallin työhön oli kehittynyt rutiini, ja sen hohto vähitellen arkistui. Mallin tehtävähän on pelkästään antaa kasvonsa ja kroppansa muotibisneksen käyttöön. Huippunäytösten backstageilla vuoroaan odotteleminen on oikeasti puuduttavaa.

– Kun tulin huoneeseen, heti mitattiin vyötäröni ja lantioni. Ei minua edes tervehditty, Vaaranen muistelee mallimaailman liukuhihnatoimintaa.

Newyorkilaisen juhlinnan glamourkin vähitellen haalistui, ja Heli Kokkala rupesi miettimään tarkemmin tulevaisuuttaan. Andy Warholin kuoltua 1987 Kokkala palasi takaisin kotimaahan kosmetologiksi.

– Onneksi äiti oli patistanut minua aikoinaan käymään kosmetologikoulun loppuun. Kauneushoitolassa tutustuin korkeasti koulutettuihin naisasiakkaisiin ja kiinnostuin heidän urakehityksestään. Mieleeni tuli, miksen minäkin voisi opiskella.

Suomeen palattuaan Heli avioitui ja hankki perheen. Hän hoiti pienet lapsensa kotona opiskellen samalla. Mallin työt hän lopetti vasta kuusi vuotta sitten, 47-vuotiaana.

Heli Vaaranen valmistui iltalukiosta laudaturylioppilaaksi kolmekymppisenä ja opiskeli sosionomiksi. Hän jatkoi vielä valtiotieteen tohtoriksi ja hankki myös erityistason psykoterapeutin koulutuksen.

Oli käynyt lopulta aivan toisin kuin hänen isänsä oli ennakoinut.

– Kun isäni antoi luvan osallistua Anian Neito -kilpailuun, perusteena oli se, ettei "tuosta tytöstä kuitenkaan lukijaksi ole".

Heli Vaarasen nykyistä työsarkaa ovat parisuhteet, perhe ja vanhemmuus. Hän työskentelee Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtajana.

1. Kohteliaisuus kumppania kohtaan

2. Kuunteleminen ja koskettaminen

3. Keskusteleminen

4. Syvä uskollisuus

Perheaikaa

Väestöliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijärven pohjasta nousi käsikranaatti - poliisi eristi alueen Lahden matkustajasatamassa
 2. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 3. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia
 4. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 5. Lojerin sairaalasänkyjen valmistus siirtyi Lahdesta Hollolaan
 6. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 7. Lahden Matkakeskukselle rakennettu Jaksonkatu on avattu liikenteelle
 8. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 9. Näppis: Jos Tapanilassa ei ole kyse rasismista, niin sitten on kyse psyykkisesti sairaiden syrjimisestä
 10. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 11. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
 12. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 13. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 14. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
 15. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.