Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Elinkautisvankeja Suomessa ennätysmäärä: yhä useampi murhamies saa pisimmän kakun

Suomessa on nyt 211 elinkautisvankia. Se on suurin määrä maassa, kun poikkeusaikoja ei lasketa. Määrän ennakoidaan vielä kasvavan jonkin aikaa. Vain murhasta tuomitaan elinkautinen.

Elinkautisvankien määrä on kasvanut, vaikka surmanteot ovat vähentyneet.

Eniten määrän kasvuun on vaikuttanut muutos mielentilatutkimuksessa. Aiemmin moni murhamies katsottiin alentuneesti syyntakeiseksi eli varttihulluksi. He saivat yleensä vuosituomion elinkautisen sijaan.

Nyt alentuneesti syyntakeiseksi ei katsota juuri ketään, ja yhä useampi murhamies saa elinkautisen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoite on, että kaikki elinkautiseen tuomitut pääsevät vankilasta jossain vaiheessa.

Elinkautisvanki voidaan vapauttaa, kun hän on istunut tuomiostaan 12 vuotta. Käytännössä raja on ollut keskimäärin 14 vuotta neljä kuukautta.

Vuoden 2011 syyskuusta lähtien kaikille ehdonalaiseen anoneille elinkautisvangeille on tehty riskiarvio heidän todennäköisyydestään syyllistyä väkivaltarikokseen.

Kuusi vankia on arvioitu korkeimman riskin luokkaan. Heitä ei ole päästetty vapaaksi. Kymmenen henkilöä, jotka on arvioitu keskimmäiseen riskiluokkaan, on määrätty päästettäväksi vapaaksi. Kaikki heistä eivät ole vielä vapautuneet.

Viime vuonna vapautui kuusi elinkautisvankia, toissa vuonna kolme, sitä edellisenä kaksi.