Ruotsi vapaaehtoiseksi -aloite eduskuntaan

Eduskunta joutuu ottamaan kantaa siihen, olisiko ruotsin kielen opiskelu kouluissa muutettava vapaaehtoiseksi vai ei. Aloitteen takana on Vapaa kielivalinta ry.

Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja, europarlamentaarikko Sampo Terho (ps.) sanoi lehdistötilaisuudessa, että "pakkoruotsi" sai alkunsa vuonna 1968 peruskoulu-uudistuksessa lehmänkaupalla, kun RKP haluttiin hallitukseen.

Terhon mukaan kyse on siitä, suuntaudutaanko tulevaisuuteen vai menneisyyteen ja kunnioitetaanko järkisyitä vai tekosyitä.

–  Ruotsin vapaaehtoisuudesta olisi hyötyä taloudelle ja yritysmaailmalle, joka saisi silloin rekrytoida laajemmalla kieliosaamisella varustettuja suomalaisia.

Tohmajärveläinen rehtori Arto Juntunen korosti venäjän kielen opiskelun tärkeyttä Pohjois-Karjalassa. Valinnaisuutta kielten opiskeluun tarvittaisiin ylipäätään lisää.

–  Annamme kohtuuttoman kilpailuedun Ruotsille siinä, että ruotsalaiset lukevat maailmankieliä. Suomessa luetaan kahta pientä kieltä, suomea ja ruotsia ja tietysti sitten valtakieltä englantia.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut