Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Taikuri Alho narutti kolmea presidenttiä

Linnakutsu taisi tulla kuitenkin elämäntyöstä ja -asenteesta

ESS-Elina Tanhua

Taikuri ja Nuokun sirkuksen perustaja Jouko Alho sai sydämentykytyksiä, kun postiluukusta kopsahti kirjekuori, jossa luki "Tasavallan presidentiltä". Toisen kerran tykytti ja kunnolla vielä samana iltana, kun tv-uutisissa kerrottiin, että liikkeellä on väärennettyjä kutsuja Linnan juhliin.

- Sanoin, että justiinsa meidän tuuria, ja valvoin varmasti aamuun asti, Jouko Alho nauraa.

- Minä kyllä nukuin ja tiesin, että oikea on, sanoo puoliso Marja-Leena Alho. - Nimet oli niin selvästi kirjoitettu käsin.

Aamukahdeksalta presidentin kansliasta toivotettiin tervetulleeksi, ja jännitys muuttui taas riemuksi.

Pätkistä yhtä pitkät

Jouko Alho odotteli linnakutsua "nuoren miehen hullutuksina" jo aikaisemmin. Taikuri oli tilattu jo kahden presidentin vaalikiertueen Lahden tilaisuuden viihdyttäjäksi. Mauno Koivisto oli liikkeellä virkaatekevänä presidenttinä ja ehdokkaana 1982. Hän suhtautui taikurin narutemppuun huumorilla. Martti Ahtisaaren Alho tapasi Triossa 1994.

- Hän oli sellainen kuin taitaa olla eli hyvin harkitsevainen. Näytin hänelle maailman helpoimman solmun ja sen, kuinka solmu ei synny, jos sen ei halua syntyvän.

Ahtisaari, Manu ja Tarja Halonen saivat kokea myös sen narutempun, jossa naru katkaistaan saman mittaisiksi pätkiksi, joissa ei olekaan mitään samanmittaista. Haloselle Jouko Alho heitti haasteen tämän pyrkiessä toista kertaa presidentiksi 2006.

- Annan nämä narun pätkät teille. Voisitteko ottaa tehtäväksenne tehdä niistä keskenään yhtä pitkät? Halonen heilautti ne vierestä seuranneelle Pentti Arajärvelle ja sanoi, että tämä oli hyvä. Sitten kaksiminuuttinen oli ohi ja heidän piti jatkaa matkaa.

Ilosta syntyy voimaa

Oikeastaan Jouko Alho arvelee linnareissun rapsahtaneen 30 vuoden työstä Nuokun Sirkuksessa, joka on lahtelainen nuorisosirkus. Toinen syy saattaa olla julkisuus, jota hän on saanut sairastuttuaan moneen vakavaan sairauteen.

Ohitusleikkaus, voitettu melanooma, diabetes ja hitaasti mutta varmasti etenevä varhain puhjennut Alzheimerin tauti eivät ole lannistaneet Alhoa. Vaikka uusia taikatemppuja on enää lähes mahdoton oppia, vanhat sujuvat hyvin, ja mies on tehnyt vertaisille keikkoja "ilman hintalappua". Samalla hän kertoo omasta asenteestaan elämään.

- Ilosta syntyy voimaa. Minä saan tuottaa iloa. Se palautuu minulle katsojien kautta, ja pysyn hyvässä kunnossa. Lääkärikin sanoi, että tämä voi olla oikea resepti. Jos alkaisin miettiä hintaa keikalle, se ei hoitaisi minua yhtään. Kotiin jääminen taas johtaisi tylsistymiseen.

Jouko Alho puhuu kolmannen sektorin ja talkootyön puolesta. Yhdistyksiin kuuluvat ihmiset odottavat saavansa jotain vastineeksi jäsenyydestään, mutta vain harvat ovat nykyisin valmiita osallistumaan itse. Raha ei kuitenkaan riitä kaikkeen ja silloin tarvitaan vapaaehtoistyötä, joka palkitsee myös tekijänsä.

Wallinia hännyksestä

Nuokun Sirkuksessa Alhot elivät vuosikymmeniä ympäri vuorokauden. On paljon, mitä voi muistella kiikkustuolissa.

- He ovat meidän lapsiamme, ja lapsenlapsiakin on varmasti sata. Senkin vuoksi tuntuu niin puhtaalta lähteä juhlimaan, että kun aloitimme Marja-Leena kanssa Nuokun Sirkuksen 30 vuotta sitten, meillä ei ollut mitään, ja tilanne on edelleen aika lailla sama. Jos tuollaista työtä tekee ja kovasti nettoaa, jokin on mennyt pieleen.

Omasta taloudellisesta tilanteesta syntyi kuitenkin pikkuinen missio Linnanjuhliin sen lisäksi, että taikuri ja humoristi haaveilee pitävänsä Keltaisessa salissa narutemppujen kertauskurssin itsenäisyyttä juhliville presidenteille.

- Yritän tarttua kulttuuriministeri Stefan Wallinia frakin hännyksestä, että kävisikö vähävarainen keskustelu. Minulle ja monelle muulle on myönnetty taiteilijaeläkkeen puolikas, ja ihmiset joutuvat jännittämään toista puolikasta. Mikseivät he myönnä puolikkaita ja sano niitä kokonaisiksi, niin kenenkään ei tarvitsisi jäädä ihmettelemään.

Vakavista tuumailuista huolimatta humoristi, taikuri ja Nuokun Sirkus ry:n kunniapuheenjohtaja ja puoliso lähtevät Linnaan mukavassa huumorillisessa juhlatunnelmassa. Frakki on vuokrattu, rouvalle hankittu kolttu tykötarpeineen ja hotelli varattu.

Mariankadun ovelle on osuttava kello 19.10. Sitten juhlitaan iloisesti ja toivottavasti vielä aamuyöpalan merkeissä jossakin mukavassa jatkopaikassa.