Lääkärilehti: Päijät-Hämeen kyberhyökkäys aiheutti läheltä piti -tilanteita

Kari Anttinen

Lahden kaupungin tietoverkkoihin kesäkuussa kohdistettu kyberhyökkäys ei aiheuttanut vakavia potilas- tai asiakasvahinkoja. Lievempiä vahinkoja ja läheltä piti -tilanteita kylläkin syntyi, kirjoittaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand tuoreessa Lääkärilehdessä.

Sand ei kirjoituksessaan yksilöi tapahtumia.

Tietojärjestelmähyökkäyksen seurauksena kaupungin verkko eristettiin hyvinvointiyhtymän verkosta. Sen seurauksena muun muassa Lahden kuntoutussairaala Jalmari, terveysasemat, suunterveydenhuolto, sosiaalityö ja neuvolat jäivät eristyksiin.

Potilaiden kannalta kriittisiä ongelmia olivat muun muassa tiedonkulku potilassiirroissa sekä laboratorio- ja kuvantamislähetteiden kirjaaminen sähköisiin järjestelmiin, kirjoittaa Sand. Myös sosiaalitoimen päätöstenteon ja päivystyspuhelimen ruuhkautuminen sekä takaisinsoittojärjestelmien ja suunterveydenhuollon kuvantamisen toimimattomuus aiheuttivat ongelmia.

Sähköinen reseptien uusiminen onnistui poikkeustilan aikana vain yhtymän verkon työasemilla.

Sandin mukaan hyvinvointiyhtymä ei jatkossakaan kuvittele olevansa suojassa tietoliikenneuhilta. Varautumalla voidaan kuitenkin pienentää "osuman riskiä".

Ehdoton edellytys on varautua kriisiin perusteellisella ohjeistuksella ja harjoituksilla, Sand kirjoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.