Vuoden tarjoilija-kisan kakkonen: Aina hyvää palvelua ei edes kaivata

Saara Larkio

Lahtelaisen Rouxin ravintolapäällikkö Saara Alander on kunnianhimoinen ammattilainen. Hän sijoittui hiljan toiseksi Vuoden tarjoilija 2013 -kilpailussa, ja on osallistunut ahkerasti muihinkin alan kilpailuihin. Sijoituksiakin on tullut, mutta mitä tarjoilijalta vaaditaan arjessa?

- Tarjoilijan pitää osata lukea ihmisiä, nähdä ja kuulla koko ajan kaikki mitä tapahtuu. Pitää olla läsnä, muttei tyrkyttää itseään. Isot yritysryhmät tai romanttista iltaa viettävä pari eivät kaipaa huomiota samalla tavalla kuin vaikkapa ruokaharrastaja, Alander kertoo.

Vasta 24-vuotias Alander on siinä mielessä onnekas, että työskentelee ravintolassa, jossa "saa tarjoilla maistuvaa ruokaa hyvistä raaka-aineista". Ketjuravintolassa kiire on aivan eri luokkaa, ja listakin eri näköinen. Paikassa paikan tavalla, mutta tuotteet olisi hyvä tuntea.

- Tarjoilijan kyky kohdata asiakas pääsee oikeuksiinsa rauhallisessa tilanteessa, kun ehtii ajan kanssa kertoa ruoan ominaisuuksista ja valita asiakkaan kanssa sopivat yhdistelmät.

Suomalaiset haukkuvat mielellään asiakaspalvelua, mutta on paikkoja, joissa briljeeraus menisi tavallaan hukkaan:

- Yökerhossa asiakas haluaa juomansa mahdollisimman nopeasti. Ei siinä ehdi kummoisia tehdä, eikä asiakas sitä edes odota, Alander sanoo.

Tarjoilijan työ on muuttunut entistä kansainvälisemmäksi, venäläisiä ja ruotsalaisia asiakkaita käy koko ajan enemmän. Alaa vaivaavat myös henkilökunnan vaihtuvuus ja ekstraajien käyttö. Rankinta työssä ovat työajat, Alanderkin on töissä iltapäivästä lähes keskiyölle asti. Toisaalta vapaapäiviäkin saa sitten useamman peräkkäin.

Tarjoilijan tai baarimikon ammatista haaveilevan kannattaa silti pitää mielessä, että monet viikonloput, illat ja juhlapyhät menevät töiden merkeissä.

- Itselleni vaikeinta oli oppia myymään. Olin myös nuorempana todella ujo. Työharjoittelut koulivat onneksi hyvin, Alander kertoo.

Ruokatrendejä pitää seurata tarkasti, sillä asiakkaat ovat entistä valveutuneempia. Viinitietoudessakin riittää jatkuvasti uutta opittavaa.

- Tarjoilijan tietous vanhenee nykyään nopeasti.

Lue lisää aiheesta torstain Etelä-Suomen Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
  2. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
  3. Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi huumorikuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää
  4. 3.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Epidemiatilanne edelleen rauhallinen, uusia tartuntoja ei ole todettu
  5. Korkea katto ja uusi sisäänkäynti, Lahden kaupungintalon sisäpiha halutaan avoimeksi kohtaamispaikaksi
  6. Lahdelle jää joukkoliikennetuista vain murusia
  7. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
  8. Suomen MM-rallia ei ajeta tänä vuonna – "Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla"
  9. Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä
  10. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan koronakriisi iski yritysten liikevaihtoon: "Konkurssiriski on noussut"
  11. Vääksynjoen muinainen silta saa muistomerkin
  12. Kiistelty laki hidasautoista voi vielä kaatua – "Useita muutoksia tarvitaan, jos ratkaisu yleensä löydetään"
  13. Rikoksilla oireilevia nuoria pitää auttaa jo vankilassaoloaikana – "Me emme tuomitse tai ylenkatso"
  14. Huuhkaja-kapteenilta tiukka kannanotto: "USA, mitä v*ttua?"
  15. Satu Jaatinen kirjoitti tietokirjan kuninkaallisista – "On kiehtovaa, kun joku ihminen voi tietää sukunsa tarinan tuhat vuotta taaksepäin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.