Mummolani Kurikassa

Ajattelin kertoa siitä, millaista on olla pohjalainen, mutta samaan aikaan sieltä evakkoon ajettuna. Elin lapsuuteni ja nuoruuteni parhaat hetket eteläpohjalaisessa kulttuurissa sukuni keskellä.

Kuten useimmille ikäluokkani ihmisille, mummola on ollut kuin toinen koti. Lapset laitettiin evakkoon isovanhempien vaivaksi heti, kun loma koulusta alkoi. Niin minäkin isoveljeni kanssa matkustin lukemattomat kerrat tuota tuttua reittiä Etelä-Pohjanmaalle. Tuore joulu- tai kevättodistus poltteli taskussa ja ajatukset lensivät jo matkalla Kurikkaan, sukulaisiin ja kavereihin. Oli niin paljon kerrottavaa siitä, mitä kaikkea etelässä, kaupungissa, oli tapahtunut. Maallahan ei tapahdu tunnetusti mitään, joten hurjasti jännitti, mistä tarinan aloittaisi. Silloin saisi taas olla huomion keskipisteenä ja "spräädätä slangilla", jota ei edes kunnolla osannut. Monet kerrat tuli hätäpäissään luotua ihan omaa Remu-slangia, joka vielä tänäkin päivänä elää omaa etymologista historiaansa.

Kun loman jälkeen kotiin palattiin, niin "leviää praatattihin" niin, ettei koulukaverit omaksi tunteneet.

Tärkein asia olivat Kurikan mummo ja paappa ja heidän lempeät, viisaat ja aina niin ystävälliset kasvonsa. Tuttu ja turvallinen halaus, jonka sai jo mummolan portailla reppu selässä, oli merkkinä siitä, että kauan kaivattu loma oli alkanut.

Kengät lensivät porstuan nurkkaan ja mummolan tuoksu lehahti kasvoille. Juoksimme veljen kanssa kilpaa yläkertaan. Voittaja saisi valita hetekan: sen, joka narisee tai toisen, joka narisee vielä enemmän. Sydän pamppailen, makailimme vuoteillamme kattoon tuijottaen ja päästimme ulos intiaanihuudon. Olimme perillä ikiomassa paratiisissamme!

Elämämme seikkailut odottivat meitä ja maailman parhaat mummon lihapullat. Paapan piipun tuoksu ja hänen huimat tarinansa Nuijasodasta ja Jaakko Ilkasta sotilaineen lennättäisivät meidät taas maailman ääriin ja takaisin.

Vanha talo kummittelisi meille turvallisesti tuulessa naristen. Ja tuon pelottavan oven takana sykki ääretön ullakko, missä tekisimme jännittäviä aikamatkoja sukumme historiaan häjyillä Härmän mailla.

Nyt mummolaa ei enää ole. Tai onhan se, mutta sen asukkaat ovat jo nukkuneet pois ja uinuvat kauniilla Kurikan hautuumaalla. Uudet omistajat ovat vallanneet muistojemme kehdon.

Usein unissani liidän läpi tuttujen huoneiden, käytävien ja portaiden. Näen mummoni keittämässä kaasuliedellä aamukaakaota paksut tohvelit jalassa. Haen aamun lehden peltisestä postilaatikosta, jossa on torven kuva, ja vien sen hiljaa paapan työpöydälle. Hän valvoi aina yöt lukien ja nukkui myöhään iltapäivälle. Talossa piti olla hiljaa. Sodat läpikäynyt komppanianpäällikkö. Lattian narinakin sai meidät kaikki pysähtymään kuin rosvot.

Minun mummolani Kurikassa on nyt muisto. Kaikilla ei ole edes sitä. Nykyään monien lasten mummola on palvelutalossa tai vanhainkodissa. Mutta paikalla ei ole niin väliä. Mummola on siellä missä mummo ja paappa odottavat lapsenlapsiaan tarinoineen ja viisaine silmineen. Älkää unohtako heitä sinne. He eivät ole unohtaneet teitä.

Oskari Katajisto

Kirjoittaja on näyttelijä, joka vietti nuoruutensa Lahdessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Trion K-Supermarketin loppuminen yllätti asiakkaat ja Lahden elinkeinojohdon – "Ensimmäinen ajatus oli, että miksi?"
 2. VR aikoo sulkea Lahden rautatieaseman palvelupisteen
 3. Perussuomalaiset tyrmää EU:n elvytysrahaston: "Euron kärsimysnäytelmä" – Katso kaikkien ryhmänjohtajien vastaukset
 4. Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous: puheenjohtajaa ei taaskaan saatu valittua, turvavälit unohtuivat
 5. Kaupunginjohtaja Timosen mukaan Lahti kuuntelee herkällä korvalla terassien mahdollisia lisätilatoiveita – terassilupaa on hakenut vasta parisenkymmentä ravintolaa
 6. 25.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeen viimeisin varmistettu tartunta viiden päivän takaa
 7. Miljoonien lisätalousarvio valtuustoon Hollolassa, joukkoliikenteestä 500 000 euron lisälasku
 8. Orimattilan johto laati päät yhdessä säästölistaa, mutta päätöksiä saadaan vasta kesäkuun alkupuolella
 9. Maastopalo levisi noin hehtaarin alueelle Orimattilassa
 10. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 11. Heinolan Voimisteluseuran cheerleadingtoiminta siirtyy LCS Panthersiin
 12. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 13. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 14. Miten olisi roskapihdit ulkoilukaveriksi? Lahden Ankkuri halutaan pitää yhdessä siistinä
 15. Keskusta torjuu kokoomuksen ehdotuksen lentojen ostopalveluista: "Vaikuttaa poliittiselta operaatiolta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.