Tytön kohtalokkaat virheet

Virheet pitää saada tehdä itse. Vanhempien tekisi tietysti mieli ohjata tyttäriään järkeviin valintoihin ja säädylliseen elämään. Me aikuiset tiedämme muka paremmin, mikä ammatti olisi tytölle paras ja ketkä kaverit sopivia.

Lapsi itse voi haluta kokeilla jotain aivan muuta. Erään ystäväni laudaturin tytär haaveilee tällä hetkellä tarjoilijan ammatista. Isän suupielissä purskahtelevat sylkipisarat hänen purkaessaan tuohtumustaan tyttären ääliömäisestä suunnitelmasta. Miten ihmeessä tyttö, jolla lukupää riittäisi sydänkirurgiaan, voi haaveilla jostain niin huonosti palkatusta ammatista!

Monet tuttavani ovat kokeilleet nuoruudessaan niin ajelehtimista, seikkailemista kuin alisuorittamistakin ja silti heistä on tullut aivan kelpo kansalaisia. Raskaassa fyysisessä työssä vietetty välivuosi on herättänyt lukuhalut uudestaan. Jotkut aikuistuvat vasta kolmenkympin korvilla.

Jos ei itse tiedä mitä haluaa, vanhempien tietämys ei helpota tilannetta tippaakaan. Omat virheet ja väärät valinnat on yksinkertaisesti pakko tehdä itse. Ammatinvalinnan lisäksi nuorten elämää kun hallitsevat paljon isommat asiat: ystävät ja rakkaus. Sosiaalisten taitojen ja parisuhdetaitojen opettelu on nuorella iällä vähintään yhtä tärkeää kuin logaritmien laskeminen. Niissäkin moni oppii vasta virheiden kautta.

Vammaisaktivisti Milla Ilonen on kirjoittanut koskettavan blogin vammaisten nuorten oppimisen tiellä olevista ylihuolehtivista aikuisista. Hän kirjoittaa näin: "Jos haluat edistää aitoa yhdenvertaisuutta, mahdollista lintsaaminen koulusta. Opeta kynttilän sytyttämisen taito. Älä estä aamuista krapulaa. Ja salli sopivasti yhden yön juttuja."

Kuva, jonka Ilonen antaa tavallisten nuorten nuoruudesta tuskin vastaa monen aikuisen toivetta tyttären elämästä. Aikuiset ovat kipeän tietoisia holtittoman sukupuolikäyttäytymisen vaikutuksista seksuaaliterveyteen. Tyttöjen osalta tosin huoleen epätoivotusta raskaudesta ja seksitaudeista sekoittuu huoli moraalista.

Äitejä ja isiä pelottaa, että jostain tulee joku paha poika, joka turmelee tyttäremme ja hyväksikäyttää häntä. Niinhän oikeastaan voi käydä. Mutta sille vanhemmat eivät voi yhtään mitään. Jonkun pitää särkeä jonkun sydän. Joskus täytyy elää jokin raastava kausi, jotta oppii suojelemaan itse itseään. Tyttöjä ei voi suojella heiltä itseltään - saati vapaan elämän kutsuhuudolta.

Sen sijaan me kaikki voimme suojella tyttöjä tuomitsevalta yhteiskunnalta. On tärkeää, ettemme paheksu tyttöjä sen enempää kuin poikiakaan, jos he tekevät jotain sellaista, mitä kapinoinnissaan taitamattomat nuoret tekevät: käyttävät päihteitä ja kiroilevat, ajelehtivat. Kyllä useimmat heistä itsekin keksivät jossain vaiheessa elämälleen hauskemman suunnan.

Annetaan tyttöjen elää itse oma elämänsä.

Rosa Meriläinen

Kirjoittaja on tietokirjailija ja kolumnisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.