"Niin moni lahtelainen on käynyt Kasisalilla, että muistoja riittää" – entinen räppääjä ja diskotalkoolainen muistelevat paljon nähneen tapahtumapaikan käänteitä

Daniel Suopelto esittelee Lahden Kasisalin narikkatiskiä, johon on kirjattu kaikkien salilla esiintyneiden nimet. Joukossa on isojakin nimiä, kuten Dingo, Tehosekoitin ja Ismo Alanko. "Apulanta-elokuvaa kuvattiin täällä, samoin Cheek-leffaa. Jare Tiihonen kävi täällä myös Maria Veitolan Yökylässä-ohjelman kuvausten takia", Suopelto kertoo. Sami Lettojärvi

Saara Larkio

Yhdet parhaimmista bileistä, joissa olen koskaan ollut, sanoo lahtelainen Daniel Suopelto, entinen räppääjä, nykyinen Lahden kaupungin nuorisopalveluiden kulttuurituottaja. Suopelto puhuu 10 vuotta sitten järjestetyistä rapdown-illoista. Kasisaliin Lahden Sammonkadulle rakennettiin nyrkkeilykehä, ja sarjoja oli kaksi, kevyt ja raskas. Kevyessä sarjassa rap-kisasivat aloittelevat nimet, raskaassa jo nimeä saaneet.

– Kukin veti muutaman biisin ja sitten vastustaja häädettiin lavalta vaahtomuovituoleilla muksien. Yleisö päätti voittajan huutoäänestyksellä, ja voittajat saivat mestaruusvyön, Suopelto kertoo.

Aku Miettinen (vas.) ja Daniel Suopelto eli nuoret räppärit kuvattuna vuonna 2011. Suopelto muistelee nyt, että Lahden Kasisalilla tuli heitettyä useampi keikka ja Summer Up -festareillakin yksi. Pertti Louhelainen

Hän sanoo ymmärtävänsä hyvin, että suunnitelmat Kasisalin purkamisesta saavat ihmiset varpailleen.

– Niin moni lahtelainen on käynyt täällä, että muistoja riittää.

Suopelto on viimeisten joukossa töissä sisäilmaongelmista kärsivässä kiinteistössä. Hänkin siirtyy pian väistötiloihin Kirkkokadulle. Suopelto on kuitenkin luottavaisin mielin Kasisalin jatkon suhteen.

– Mitäänhän ei ole vielä päätetty, mutta jos suunnitelmat toteutuvat, Kasisali palaa takaisin Sammonkatu 8:n kiinteistöön, uusittuihin tiloihin Kauppakadun puolelle.

Kasisalin edusta Lahden Sammonkadulla. Erilaiset graffitit ovat olennainen osa paikan historiaa. Sami Lettojärvi

Kasisalin avajaisdisko pidettiin tammikuun lopulla 1982. Lahden kaupungin nuorisopalveluiden toiminta entisessä huonekalutehtaassa alkoi pian sen jälkeen helmikuun 1. päivänä.

– Tuossa me pidimme diskon kioskia, olin siellä myymässä ja välillä järjestyksenvalvojanakin. Talkoillahan me kaikki tehtiin, narikassa ja buffetissa ja kuka milloin mitäkin teki, lahtelainen Maija Väkeväinen kertoo kulkiessaan läpi Lahden Kasisalin – tai viralliselta nimeltään 8-salin.

Diskotoimikunta koostui poliittisista nuorisojärjestöistä, mutta puoluekannalla ei ollut väliä. Diskon perustamista ei voi Väkeväisen mukaan panna yhden ihmisen nimiin, sillä mukana oli iso porukka ihmisiä.

– Meillä oli yhteinen ja tärkeä päämäärä. Poliisitkin tykkäsivät, kun kaikki alaikäiset nuoret olivat samassa paikassa, nykyään Päijät-Hämeen liiton viestintäkoordinaattorina työskentelevä Väkeväinen sanoo.

Lahtelaiset Maija Väkeväinen ja Daniel Suopelto kertoivat omia muistojaan Lahden Kasisalilta. Tunnettu tapahtumapaikka Sammonkadulla on yksi Paavolan alueen lähivuosina muuttuvista kohteista, mikäli kaavaehdotus menee läpi. Sami Lettojärvi

Jono diskoon kiemurteli pitkin pihaa, ja vaikka reput tarkistettiin ovella, saattoi pihan puolella joku pulloakin kallistella. Väkeväisen mukaan mitään järjestyshäiriöitä ei ilmennyt.

– Olin itse töissä kaikki diskoillat, siksi minulla ei ole paikasta tunnemuistoja. Mutta syntyihän täällä romansseja, ja sen muistan, että tytöillä oli paljon hajuvettä, hienot vaatteet ja isot tukat.

Diskoa oli perustamassa myös Radio Voiman päätoimittaja Matti Eve. Väkeväinen muistelee, että Eve soitti diskoilloissa levyjä. Eve vahvistaa tiedon.

– Tilasin levyt Lontoosta. Kaikki hitit soivat Kasisalilla ekana, Eve kehaisee.

Väkeväinen kertoo, että tytöt panivat laukut lattialle ympyrään, ja sitten tanssittiin niiden ympärillä.

Mitä muistoja sinulla on Kasisalista? ESS toivoo juttua varten lukijoiden muisteloita yhdestä kaupungin tunnetuimmasta tapahtumapaikasta. Kerro kokemuksistasi kommenttikentässä!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.