JHL syyttää hyvinvointiyhtymää lain rikkomisesta – toimitusjohtaja Erhola: "On ensisijaisesti työnantajan tehtävä informoida yksilöitä irtisanomisista"

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine syyttää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää yt-lain rikkomisesta. Markku Ulander / Lehtikuva

Erno Laisi

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL syyttää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää yt-lain rikkomisesta.

– Työnantajan pitää yt-neuvotteluiden päätyttyä kertoa luottamusmiehille, keihin irtisanomiset kohdistuvat. JHL:n edustajat on pidetty täysin pimennossa. Tämä on törkeää pelisääntöjen rikkomista, JHL:n puheenjohtaja PäiviNiemi-Laine toteaa JHL:n tiedotteessa.

Hyvinvointiyhtymässä on töissä noin 400 JHL:n jäsentä. Yhtymä päätti lokakuun alkupuolella yli 50 työntekijän irtisanomisesta. Irtisanotuista noin 10 on JHL:n jäseniä.

JHL edustaa yhtymän työntekijöistä muun muassa välinehuoltajia ja logistiikka- ja kunnossapitotyöntekijöitä.

Yhtymän yt-neuvottelut päättyivät 3. lokakuuta.

Hyvinvointiyhtymä on perustellut irtisanomisia ja uudelleensijoittamisia taloustilanteellaan.

JHL:n Niemi-Laine pitää irtisanomisia heikosti perusteltuina. Hän kysyy tiedotteessa, kuka hyvinvointiyhtymässä jatkossa tekee työt, jos ammattitaitoiselle henkilökunnalle näytetään ulko-ovea.

– Sairaaloissa on jo nyt vakava työvoimapula. Kuka tahtoo töihin Lahteen ja lähiseudulle, jos työnantaja toimii näin, tiedotteessa kysytään.

Yle kertoi maanantaina, että myös Tehyssä on tyrmistytty yhtymän toiminnasta.

Erhola: "Työnantajan tehtävä informoida"

Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja MarinaErhola sanoo työnantajan panevan toimeen yhtymän hallituksen tekemiä päätöksiä.

– On ensisijaisesti työnantajan tehtävä informoida yksilöitä irtisanomisista, ei järjestöjen asia. Täällä on paljon pieniä yksiköitä. Jos lähdemme etukäteen antamaan tarkkoja tietoja irtisanottavista, niin helposti voisi käydä niin, että tieto irtisanomisesta on ensin tiedossa jollain muulla kuin henkilöllä itsellään.

Erholan mukaan aikataulutus ei pitäisi olla järjestöille mikään yllätys.

– Jo 4. lokakuuta olemme näyttäneen henkilöstön infotilaisuudessa se kaavio, miten asiat etenevät ja milloin irtisanomisista ilmoitetaan.

JHL:n Niemi-Laine ei sulata yhtymän selityksiä.

– Henkilöstöjärjestöt ovat olleet edustamassa työntekijöitä yt-neuvotteluissa ja siksi tieto olisi kuulunut henkilöstön edustajille. Luottamusmiesten roolia on selvästi väheksytty, Niemi-Laine kertoo Etelä-Suomen Sanomille.

Liitto aikoo vaatia yhtymältä selvitystä tapahtumien kulusta.

– Yhtymä hoiti tämän tosi erikoisesti. Selvitystä pyydetään mahdollisimman pian.

Niemi-Laineen sanoo, että "tietojen pimittäminen" luottamusmiehiltä vaikeuttaa niin irtisanottavan kuin luottamusmiehen toimintaa irtisanomistilanteessa.

Juttua päivitetty 14.10. klo 16.58 Niemi-Laineen kommenteilla ja korjattu klo 18.53 poistamalla maininta siitä, että laitoshuoltajat ja ruokapalvelutyöntekijät olisivat hyvinvointiyhtymän palveluksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 4. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 6. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 7. Lahtelainen Kellopeli-osuuskunta tunnelmoi syksyllä Suomi-filmejä
 8. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 9. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 12. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 13. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 14. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 15. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.