JHL syyttää hyvinvointiyhtymää lain rikkomisesta – toimitusjohtaja Erhola: "On ensisijaisesti työnantajan tehtävä informoida yksilöitä irtisanomisista"

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine syyttää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää yt-lain rikkomisesta. Markku Ulander / Lehtikuva

Erno Laisi

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL syyttää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää yt-lain rikkomisesta.

– Työnantajan pitää yt-neuvotteluiden päätyttyä kertoa luottamusmiehille, keihin irtisanomiset kohdistuvat. JHL:n edustajat on pidetty täysin pimennossa. Tämä on törkeää pelisääntöjen rikkomista, JHL:n puheenjohtaja PäiviNiemi-Laine toteaa JHL:n tiedotteessa.

Hyvinvointiyhtymässä on töissä noin 400 JHL:n jäsentä. Yhtymä päätti lokakuun alkupuolella yli 50 työntekijän irtisanomisesta. Irtisanotuista noin 10 on JHL:n jäseniä.

JHL edustaa yhtymän työntekijöistä muun muassa välinehuoltajia ja logistiikka- ja kunnossapitotyöntekijöitä.

Yhtymän yt-neuvottelut päättyivät 3. lokakuuta.

Hyvinvointiyhtymä on perustellut irtisanomisia ja uudelleensijoittamisia taloustilanteellaan.

JHL:n Niemi-Laine pitää irtisanomisia heikosti perusteltuina. Hän kysyy tiedotteessa, kuka hyvinvointiyhtymässä jatkossa tekee työt, jos ammattitaitoiselle henkilökunnalle näytetään ulko-ovea.

– Sairaaloissa on jo nyt vakava työvoimapula. Kuka tahtoo töihin Lahteen ja lähiseudulle, jos työnantaja toimii näin, tiedotteessa kysytään.

Yle kertoi maanantaina, että myös Tehyssä on tyrmistytty yhtymän toiminnasta.

Erhola: "Työnantajan tehtävä informoida"

Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja MarinaErhola sanoo työnantajan panevan toimeen yhtymän hallituksen tekemiä päätöksiä.

– On ensisijaisesti työnantajan tehtävä informoida yksilöitä irtisanomisista, ei järjestöjen asia. Täällä on paljon pieniä yksiköitä. Jos lähdemme etukäteen antamaan tarkkoja tietoja irtisanottavista, niin helposti voisi käydä niin, että tieto irtisanomisesta on ensin tiedossa jollain muulla kuin henkilöllä itsellään.

Erholan mukaan aikataulutus ei pitäisi olla järjestöille mikään yllätys.

– Jo 4. lokakuuta olemme näyttäneen henkilöstön infotilaisuudessa se kaavio, miten asiat etenevät ja milloin irtisanomisista ilmoitetaan.

JHL:n Niemi-Laine ei sulata yhtymän selityksiä.

– Henkilöstöjärjestöt ovat olleet edustamassa työntekijöitä yt-neuvotteluissa ja siksi tieto olisi kuulunut henkilöstön edustajille. Luottamusmiesten roolia on selvästi väheksytty, Niemi-Laine kertoo Etelä-Suomen Sanomille.

Liitto aikoo vaatia yhtymältä selvitystä tapahtumien kulusta.

– Yhtymä hoiti tämän tosi erikoisesti. Selvitystä pyydetään mahdollisimman pian.

Niemi-Laineen sanoo, että "tietojen pimittäminen" luottamusmiehiltä vaikeuttaa niin irtisanottavan kuin luottamusmiehen toimintaa irtisanomistilanteessa.

Juttua päivitetty 14.10. klo 16.58 Niemi-Laineen kommenteilla ja korjattu klo 18.53 poistamalla maininta siitä, että laitoshuoltajat ja ruokapalvelutyöntekijät olisivat hyvinvointiyhtymän palveluksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 2. 22-vuotias nainen kateissa – nähty viimeksi Lahdessa, poliisi pyytää havaintoja
 3. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 4. Mies jäi puristuksiin auton ja seinän väliin Hollolassa
 5. Lahdessa kuvattavan Henkka ja Kivimutka -elokuvaan valitut lapsinäyttelijät selvillä
 6. Naiskaksikko lähti Lahdessa kauppareissulle foliolla vuoratut laukut mukanaan, yrittivät varastaa satojen eurojen arvosta tuotteita
 7. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 8. Lahden Kärpäsen koulun monitoimikenttä valmistuu heinäkuun aikana
 9. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 10. Väsähtänyt kuski kiinnitti poliisin huomion Asikkalassa
 11. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 12. Auto suistui tieltä Lahdessa – humalaiset miehet kiistivät ajaneensa
 13. Lahti City palkitsee vuoden keskustateon yleisöäänestyksen perusteella – ehdolla on kymmenen Lahden keskustan elinvoimaa piristänyttä hanketta
 14. Urheiluseuratyöhön liittynyt lahtelainen Markku Hölsö teki heti tärkeän päätöksen, joka olisi muidenkin syytä tehdä
 15. Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.