THL: Erot lapsiperheiden kokemassa hyvinvoinnissa yllättävän systemaattisia - lue yön uutiskooste

Toimeentulokokemukset ja hyvinvoinnin erot alakoululaisten perheissä -tutkimus perustuu vuoden 2017 kouluterveyskyselyyn.

STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreesta tutkimuksesta ilmenee, että toimeentulo-ongelmat ovat lapsiperheissä yleisempiä kuin koko väestössä. Erot lapsiperheiden hyvinvoinnissa ovat merkittäviä.

THL:n mukaan yllättävää on systemaattisuus, jolla toimeentuloltaan heikommassa asemassa olevat kokevat hyvinvointinsa heikommaksi kuin paremmin toimeentulevilla.

Elinkeinoministeri Kulmuni: Hallitus aikoo korottaa kaivostoiminnan haittoja korvaavia vakuusmaksuja

Hallitus aikoo korottaa kaivosyhtiöiden maksamia vakuusmaksuja, joilla korvataan kaivostoiminnan mahdollisia haittoja, kertoo elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) STT:lle. Vakuuksien laajennus on osa kaivoslain uudistamista, joka on ministerin mukaan määrä saada eduskunnan käsiteltäväksi ensi vuoden aikana.

Kaivoslain uudistusta koskevaa kansalaisaloitetta käsitellään tänään eduskunnassa. Kulmunin mukaan kansalaisaloitteen ja hallituksen käsitykset ovat samansuuntaiset vakuuksien korotuksien suhteen.

Ministeri myös toivoo, että uudenlaisesta kaivosverosta aloitettaisiin selvitys.

Suomalaiset ottivat 25 vuotta sitten kantaa EU-jäsenyyteen - 56,9 prosenttia äänesti "kyllä"

Suomen neuvoa-antavasta EU-kansanäänestyksestä tulee tänään kuluneeksi 25 vuotta. Vuonna 1994 järjestetyssä äänestyksessä Euroopan unioniin liittymisestä kyllä-kanta sai 56,9 prosenttia äänistä. Äänestysprosentti oli 74.

Samana vuonna marraskuun 18. päivänä eduskunta hyväksyi Suomen liittymisen Euroopan unioniin.

Suomesta tuli Euroopan unionin jäsenmaa vuoden 1995 alussa. Samaan aikaan unioniin liittyivät Ruotsi ja Itävalta.

S-Pankin Rahastopörssi: Taloushuolet saaneet rahastosäästäjät varovaisiksi

Taloushuolet ovat saaneet rahastosäästäjät odotuskannalle, selviää S-Pankin Rahastopörssi-selvityksestä.

S-Pankin päästrategi Lippo Suomisen mukaan rahastosäästäjät eivät ole lähteneet myymään omistuksiaan, mutta uusien sijoitusten tekemisessä on laitettu jarrut päälle.

Kaikkiaan noin miljoona suomalaista sijoittaa erilaisiin rahastoihin. Suomalaiset suosivat etenkin yhdistelmärahastoja, joita on perinteisesti omistettu kaikkein yleisimmin. Yhdistelmärahastoihin virtaa yhä uusia säästäjiä, mutta kasvutahti on hiipunut.

USA:n varapresidentti ja ulkoministeri matkustavat tänään Turkkiin neuvottelemaan Syyria-hyökkäyksestä

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja ulkoministeri Mike Pompeo matkustavat tänään keskiviikkona Turkkiin. Pencen ja Pompeon on tarkoitus painostaa Turkkia lopettamaan Pohjois-Syyriassa kurdijoukkoja vastaan käymänsä hyökkäys.

Asiasta kertoo Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Pencen on määrä tavata Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan torstaina. Yhdysvallat hakee neuvotteluissa välitöntä tulitaukoa. Erdogan kertoi myöhään tiistai-iltana, että Turkki ei aio julistaa tulitaukoa.

Yhdysvallat tiukensi maanantaina kantaansa Turkin Syyria-operaatioon ja muun muassa keskeytti Turkin kanssa käymänsä kauppaneuvottelut. (Lähde: AFP)

Espanjan hallitus tuomitsi Barcelonan protestit, katalaanihallinnon edustaja puolustaa: "Ihmisten vangitseminen ei ole ratkaisu"

Espanjan hallitus on tuominnut viime päivien protestit katalaanijohtajien vankilatuomioita vastaan.

Hallituksen tiedotteen mukaan mielenosoittajat eivät ole "rauhallinen ryhmä" vaan protestit on organisoinut "katuväkivaltaa" käyttävä ryhmä.

Katalonian parlamentin edustajan Roger Torrentin mukaan mielenosoitukset taas osoittavat, että ihmisten vangitseminen ei ratkaise mitään.

Mielenosoitukset alkoivat maanantaina sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. (Lähde: AFP)

Hongkongin aluejohtajan odotetaan tänään kertovan uudistuksista kuukausien protestien jälkeen

Hongkongin hallintojohtajan Carrie Lamin on määrä pitää tänään puhe parlamentissa, jossa hänen odotetaan kertovan uudistuksista.

Hongkongin demokratiaprotestit ovat jatkuneet jo neljä kuukautta, ja ne ovat keränneet kaduille miljoonia ihmisiä. Lamilla on isot paineet saada protestit rauhoitettua.

Myös Yhdysvallat otti eilen kantaa Hongkongin tilanteeseen. Edustajainhuone päätti lakiehdotuksesta, jossa linjataan, että Hongkongin vapautta ja demokratiaa on puolustettava.

Lakialoitteen mukaan Hongkongin erikoisasema kaupassa Yhdysvaltojen kanssa päätetään, jollei Hongkongin johto kunnioita ihmisoikeuksia.

Kiina on jo ilmaissut "syvän närkästyksensä" päätöksestä. (Lähde: AFP)

Ranskassa poliisi taltutti palomiesten mielenosoituksen kyynelkaasulla ja vesitykeillä

Pariisissa poliisi hajotti eilen palomiesten mielenosoituksen käyttämällä kyynelkaasua ja vesitykkejä. Tuhannet palomiehet kokoontuivat Pariisin keskustaan osoittamaan mieltä liian vähäisten resurssien ja ammatillisen kunnioituksen puutteen takia.

Mielenosoitus alkoi rauhallisesti, mutta myöhemmin poliisi otti yhteen palomiesten kanssa, kun mielenosoittajat yrittivät sulkea tietä.

Sisäministeriön mukaan kahakoissa oli kyse yksittäisistä tapauksista. Mielenosoituksessa pidätettiin kuusi henkilöä, ja kolme poliisia loukkaantui. Pariisin poliisin mukaan mielenosoitukseen otti osaa 7 400 palomiestä. (Lähde: AFP)

Suomen kannoilla kirivä Bosnia-Hertsegovina hävisi Kreikalle - Espanja varmisti EM-kisapaikkansa

Eilisillan miesten EM-jalkapallon karsintaotteluissa Suomen kannoilla kirivä Bosnia-Hertsegovina hävisi Kreikalle lukemin 1–2. Häviö vahvisti Suomen EM-kisatoiveita, ja Suomi voikin varmistaa kisapaikkansa jo seuraavassa pelissä Liechtensteinia vastaan.

J-lohkon toisessa ottelussa Italia moukaroi 5–0-voiton Liechtensteinista. Italia on jo turvannut EM-kisapaikkansa.

F-lohkossa Espanja puolestaan varmisti kisapassinsa tiistaina, kun se kiri tasapeliin Ruotsin kanssa. Ruotsi johti ottelua 1–0 lähes pelin loppuun asti Marcus Bergin maalilla. Espanjan Rodrigo Moreno kuitenkin tasoitti ottelun 92. minuutilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.