Lahden konserttitalon sisäilmatutkimukset johtavat korjauksiin - pahin ennuste ei toteutunut

Sisäilmaongelmat vaivaavat. Mirja Hussain

Heidi Malin

Lahden konservatoriossa on havaittu puutteita ilmanvaihtojärjestelmissä, mutta rakennusta ei laiteta käyttökieltoon, kertoo Lahden konservatorion Conciksen rehtori Eero Pulkkinen konservatorion asiakkaille lähettämässään tiedotteessa. Käyttökielto oli esillä aiemmin yhtenä vaihtoehtona.

Rakennuksen ilmastointikanavissa on epäpuhtauksia, ja osassa rakenteista on tehty havaintoja liiallisesta kosteudesta ja mikrobivaurioista. Tiedotteen mukaan sisäilmaongelmat käyvät ilmi Kiwa Inspecta oy:n tekemästä sisäilma- ja rakenneteknisten tutkimuksien raportista.

Konservatorion korjaustyöt suunnitellaan raportin ja aiemmin tehdyn kuntotutkimuksen pohjalta. Työt aloitetaan heti, kun suojeltujen pintamateriaalien korjaamisesta on saatu museoviraston ohjeistus ja korjaussuunnitelma on valmistunut. Lahden rakennus- ja ympäristölupalautakunta käsitellee asiaa kokouksessaan 5.11.2019, jonka jälkeen korjausaikataulu varmistunee.

Korjauksen aikana rakennusta ei aseteta käyttökieltoon, vaan korjaukset voidaan tehdä niin, että kukin korjattava osa rakennuksesta on aina kerrallaan suljettuna.

Remonttiin joutuvat ainakin Sirposalin lattiarakenteissa oleva mikrobivaurio, Felix Krohn -sali sekä maanvastaisiin rakenteisiin rajautuvat tilat, kuten tuubakellari.

Pulkkinen kehottaa oireita saanutta henkilökuntaa ja lapsia olemaan yhteydessä työterveyteen ja terveydenhuoltoon avun saamiseksi. Hän toivoo, että oireiluista tehtäisiin ilmoitus myös hänelle, jotta sisäilmatyöryhmällä on päivitetty tieto tilanteesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 6. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 7. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 8. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 9. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 10. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 11. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 12. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 13. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 14. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 15. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.