Vellamo-tunnus levisi Lahden kauppahalliin – myyjät merkkaavat paikalliset tuotteet pahvisilla kylteillä

Vuorisen lihakaupan Jarkko Laaksonen asetteli jo torstaina lähiruokakylttejä tuotteiden viereen. Chimene Bavard

Chiméne Bavard

Lahden kauppahallista on tullut Suomen ensimmäinen kauppapaikka, jossa asiakas voi ostaa maakunnan lähiruokabrändillä merkittyjä tuotteita.

Kauppahallin kaikki kahdeksan toimijaa lähtivät uudistukseen innolla mukaan. Idean yhteistyössä kehitelleet Päijät-Hämeen liiton edustajat ja Päijät-Hämeen keittiömestarit jakoivat torstaina kauppahallin väelle pahvisia kylttejä ja lappuja, joilla he voivat kertoa asiakkaille paikallisista lähiruokatuotteista.

– Meillä on ollut jo 13 vuotta käytössä ainutlaatuinen lähiruokaan perustuva Vellamomenu ravintoloissa. Keittiömestareiden suunnalta tuli idea, että tätä voisi laajentaa muualle. Kauppahalli on luontevin paikka, sillä täällä on myyty lähiruokaa  jo lähes sata vuotta, Eija Säynätmäki Päijät-Hämeen liitosta perustelee.

– Kauppahalli on ehdottomasti perinne, jota haluamme kannattaa, Päijät-Hämeen keittiömestareiden sihteeri Jukka Turta jatkaa.

Paikallisuus ja tarinat kiinnostavat

Tuotteen vieressä oleva Vellamo-kyltti tarkoittaa paikallista lähiruokaa. Tuotteen tulee täyttää lähiraaka-aineelle asetetut vaatimukset ja alkuperän on oltava jäljitettävissä. Vellamo-tuote ei kuitenkaan välttämättä tarkoita ruokaa omasta maakunnasta.

– Emme ole laittaneet mitään kilometrirajoja. Tietyt normit pitää täyttyä, Turta sanoo.

Brändin tavoitteena on Vellamomenun tavoin laadukkaiden paikallisten lähiraaka-aineiden käytön edistäminen. Päijät-Hämeelle ominaisimpia raaka-aineita ovat muun muassa vilja, kala, liha, marjat, kasvikset ja sienet.

– Paikallisuus ja lähellä tuotetut raaka-aineet ja ruoka ovat nyt suositumpia kuin koskaan. Kuluttajat ovat entistä tietoisempia ruuan alkuperästä. Tämä palvelee heitä erinomaisesti, Säynätmäki sanoo.

– Ruokaan liittyy myös paljon tarinallisuutta. Se tuo lisäarvoa, jonka takia jotkut ovat valmiita matkustamaan pitkiäkin matkoja, Turta tietää.

Ensimmäisinä kyltteihin pääsivät käsiksi Vuorisen lihakaupan Jarkko Laaksonen ja Salpausselän kalan Ari Seppälä. Ensimmäinen rustasi lappuun naudan alkuperän ja jälkimmäinen muikkujen kotijärven eli Päijänteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.