Vellamo-tunnus levisi Lahden kauppahalliin – myyjät merkkaavat paikalliset tuotteet pahvisilla kylteillä

Vuorisen lihakaupan Jarkko Laaksonen asetteli jo torstaina lähiruokakylttejä tuotteiden viereen. Chimene Bavard

Chiméne Bavard

Lahden kauppahallista on tullut Suomen ensimmäinen kauppapaikka, jossa asiakas voi ostaa maakunnan lähiruokabrändillä merkittyjä tuotteita.

Kauppahallin kaikki kahdeksan toimijaa lähtivät uudistukseen innolla mukaan. Idean yhteistyössä kehitelleet Päijät-Hämeen liiton edustajat ja Päijät-Hämeen keittiömestarit jakoivat torstaina kauppahallin väelle pahvisia kylttejä ja lappuja, joilla he voivat kertoa asiakkaille paikallisista lähiruokatuotteista.

– Meillä on ollut jo 13 vuotta käytössä ainutlaatuinen lähiruokaan perustuva Vellamomenu ravintoloissa. Keittiömestareiden suunnalta tuli idea, että tätä voisi laajentaa muualle. Kauppahalli on luontevin paikka, sillä täällä on myyty lähiruokaa  jo lähes sata vuotta, Eija Säynätmäki Päijät-Hämeen liitosta perustelee.

– Kauppahalli on ehdottomasti perinne, jota haluamme kannattaa, Päijät-Hämeen keittiömestareiden sihteeri Jukka Turta jatkaa.

Paikallisuus ja tarinat kiinnostavat

Tuotteen vieressä oleva Vellamo-kyltti tarkoittaa paikallista lähiruokaa. Tuotteen tulee täyttää lähiraaka-aineelle asetetut vaatimukset ja alkuperän on oltava jäljitettävissä. Vellamo-tuote ei kuitenkaan välttämättä tarkoita ruokaa omasta maakunnasta.

– Emme ole laittaneet mitään kilometrirajoja. Tietyt normit pitää täyttyä, Turta sanoo.

Brändin tavoitteena on Vellamomenun tavoin laadukkaiden paikallisten lähiraaka-aineiden käytön edistäminen. Päijät-Hämeelle ominaisimpia raaka-aineita ovat muun muassa vilja, kala, liha, marjat, kasvikset ja sienet.

– Paikallisuus ja lähellä tuotetut raaka-aineet ja ruoka ovat nyt suositumpia kuin koskaan. Kuluttajat ovat entistä tietoisempia ruuan alkuperästä. Tämä palvelee heitä erinomaisesti, Säynätmäki sanoo.

– Ruokaan liittyy myös paljon tarinallisuutta. Se tuo lisäarvoa, jonka takia jotkut ovat valmiita matkustamaan pitkiäkin matkoja, Turta tietää.

Ensimmäisinä kyltteihin pääsivät käsiksi Vuorisen lihakaupan Jarkko Laaksonen ja Salpausselän kalan Ari Seppälä. Ensimmäinen rustasi lappuun naudan alkuperän ja jälkimmäinen muikkujen kotijärven eli Päijänteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 3. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 4. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 5. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 6. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 7. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 8. Lahdessa nähdään vielä kesäteatteria – yhden päärooleista näyttelee tv:stä tuttu
 9. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 10. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 11. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille
 13. Itse tehdyt keksit ovat herkullista vierasvaraa ja mieluinen tuliainen – nyt niissä maistuvat sesongin marjat, katso reseptit
 14. Poliisi: Lahdessa maanantai-iltana puuhun törmänneen auton kuljettaja menehtyi
 15. Magneettikalastajilla tärppäsi jälleen Lahdessa: tällä kertaa Vesijärvestä nousi ase

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.