Tutkija raotti vuoden 1918 naisten vankileirien portteja

STT

Näin kirjoitti korpikirjailija Ilmari Kianto Keskisuomalainen-lehdessä 12. huhtikuuta 1918.

Yhtään paremmin ei luonnehdittu punaisia naisia Aamulehdessä Tampereen valtauksen jälkeen 24. huhtikuuta 1918. Lehdessä vaadittiin siivoamaan yhteiskunta hylkyaineksesta, miesten ohella "punaisen mädätyksen turmelemiin naisiin, ja juuri naisiin, sillä muuten ei päästä käsiksi tämän mätäpaiseen syvimpiin ja salaisimpiin juuriin."

-Siellä (vankileireillä) oli tavallisia ihmisiä, joita on syyllistetty aivan turhaan, totesi puolestaan valtiotieteiden maisteri ja tietokirjailija Tuulikki Pekkalainen uuden tutkimuksensa julkistamistilaisuudessa torstaina.

Teoksessaan Susinartut ja pikku immet - Sisällissodan tuntemattomat naiset (Tammi) Pekkalainen tarkastelee erityisesti sitä, mitä punaisille naisille tapahtui vankileireissä: naisten kuulusteluja, suojeluskuntien heistä antamia lausuntoja, syytteitä ja tuomioita.

-On erittäin paljon hyviä tutkimuksia vuoden 1918 naisista taistelijoina. Mutta vankileirien portteja ei ole avattu, hän sanoi.

Tutkimuksen synnytti runo naisvangeista

Tutkimuksen innoittajana oli kahden helsinkiläisen naisvangin Hämeenlinnan vankileirillä kirjoittama runo Sotavangit no 7. Siinä kerrotaan elävästi ja jopa mustaa huumoria viljellen 31 naisvangista.

-Sen kautta minullekin selvisi, että naiset tekivät leirillä monia eri töitä, Pekkalainen kertoi.

Runon naisten kohtaloita selvitellessään hän löysi myös monia muita naiskohtaloita. Leireille joutuneet olivat ennen sotaa työskennelleet muun muassa palvelijoina ja tehtaan työntekijöinä.

-Punaisten puolella heitä oli pistetty sairaanhoitajiksi esimerkiksi lyhyen sidontakurssin jälkeen. Suuri osa naisvangeista oli toiminut esimerkiksi kahvinkeittäjinä, ruuanlaittajina ja tiskaajina.

Pekkalainen ei löytänyt tutkimistaan naisista tietoja, joiden mukaan nämä olisivat käyttäneet aseita taistelutilanteessa. Jos naisille oli sellainen annettu, he olivat ampuneet korkeintaan harjoituksissa muutaman laukauksen.

Naisviha ja naispelko rehottivat

Pahansuopuus ja kostonhalu tuli Tuulikki Pekkalaisen mukaan esille paikallisten suojelukuntien vangituista naisista tutkintatuomarille antamissa lausunnoissa.

-Oli olemassa valmiit lomakkeet, joihin oli painettu johdattelevia kysymyksiä. Tiedusteltiin vaikkapa, onko nainen viettänyt kuljeksivaa elämää.

Lausuntoihin kirjattiin myös muun muassa kyläjuoruja, ja joissakin vaadittiin naisten tappamista.

Vankien joukossa oli raskaana olevia sekä pienten lasten äitejä, joita ei kuitenkaan kohdeltu muita lempeämmin.

-Punaisia äitejä ei hyväksytty, ja heidän lapsensa koettiin lähinnä hylkytavaraksi.

Pekkalainen kohtasi punaisia naisia tutkiessaan naisvihan lisäksi naispelkoa.

-Miehet pelkäsivät, että naiset astuvat heidän reviirilleen.

Naisia pantiin myös halvalla, mikä on Pekkalaisen mukaan saattanut vaikuttaa siihen, että naisten kertomuksia vankileiriajasta on vähän.

-Naiset ehkä itsekin alkoivat ajatella olevansa muita huonompia, vaikka he olisivat lähteneet punaisten mukaan vain pakolaisina, Pekkalainen toteaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut