Kuninkuusravivieraat jättivät Lahteen miljoonapotin – tapahtumapaikkana kaupunki ylitti kävijöiden odotukset

Lahden Kuninkuusraveissa oli tapahtuman 2010-luvun suurin yleisömäärä. Sami Kuusivirta

Heidi Malin

Elokuun alussa järjestetyt Lahden Kuninkuusravit toivat miljoonapotin Lahden seudun elinkeinoelämälle. Viikonlopun aikana kuninkuusravikävijät jättivät Lahden seudulle yhteensä noin 14,5 miljoonaa euroa.

Tiedot selviävät Tutkimus- ja Analysointikeskus TAKin vuosittain toteuttamasta Kuninkuusravien kävijäkyselystä Lahden Hevosystäväinseuran lähettämästä tiedotteesta.

Kyselyn mukaan vieraat kuluttivat raviradalla eniten rahaa pelaamiseen, pääsylippuihin, ravintolapalveluihin ja messuostoksiin. Tapahtuma-alueen ulkopuolella rahaa käytettiin majoitukseen ja ravintolapalveluihin.

Lahden Kuninkuusraveissa tehtiin myös 2010-luvun kävijäennätys. Tapahtumassa vieraili viikonlopun aikana 59 208 henkeä.

Lahdelle myönteistä palautetta

Kyselyn mukaan myös Lahden kaupunki sai kävijöiltä positiivista palautetta. Jopa 85 prosenttia vastanneista totesi Lahden vastanneen tapahtumapaikkana odotuksia tai jopa ylittäneen ne.

Itse tapahtumasta eniten kiitosta saivat toimivat kuljetukset alueelle ja pois, sujuva pelaaminen, sisääntulo ja lipunmyynti, yleinen viihtyvyys ja tunnelma, selostukset, käsiohjelma ja henkilökunnan ystävällisyys ja palvelualttius.

– Erityisen iloinen olen siitä, että henkilökunnan ystävällisyys nousi kyselyssä positiivisena asiana esiin, Jokimaan raviradan toimitusjohtaja Tomi Himanka sanoo tiedotteessa.

Himangan mukaan toimihenkilöiden ja talkoolaisten asiakaspalvelukoulutukseen kiinnitettiin huomiota koulutuksissa jo etukäteen. Koulutukset toteutettiin yhdessä Lahden ammattikorkeakoulun kanssa.

– Kuljetuksista saatua positiivista palautetta osattiin odottaa, sillä viikonlopun kuljetukset toimivat erinomaisesti ja niistä saatiin jo tapahtumaviikonloppuna kiittävää viestiä, Himanka sanoo.

Yleisö käytti radalla eniten rahaa pelaamiseen, pääsylippuihin ja ravintolapalveluihin. Sami Kuusivirta

Vastuullisuusohjelma huomattiin

Kyselytutkimuksen mukaan myös opastukset ja videonäytöt oli toteutettu edellisvuoden Rovaniemen kuninkuusraveja paremmin. Eniten kielteistä palautetta tuli äänentoistosta.

– Äänentoistossa oli ongelmia melko pienellä alueella, mutta valitettavasti se oli juuri keskeinen ja ruuhkainen etukaarre. Harmillisesti ongelmaa ei saatu ratkaistua, vaikka äänen laatua yritettiin kyllä parantaa viikonlopun aikana, Himanka sanoo.

Hieman yli puolet tapahtumaan osallistuneista oli naisia. Tyypillinen vieras oli saapunut Lahteen Etelä- tai Länsi Suomesta. Puolet kävijöistä oli iältään 35–45-vuotiaita. Kuninkuusravien vastuullisuusohjelman oli huomannut 50 prosenttia kävijöistä. Yhdeksän kymmenestä piti ympäristöasioiden huomioimista erittäin tärkeänä.

Taloudellisesti onnistunut tapahtuma

Lahden Kuninkuusravit onnistuivat myös taloudellisesti ja jättivät Lahden Hevosystäväinseuralle arviolta noin 350 000 euron potin. Lahden Hevosystäväinseura on investoinut tänä vuonna ravirata-alueen kehittämiseen saman noin 350 000 euroa.

– Viimeisen viiden vuoden aikana Jokimaan alueen kehittämiseen on investoitu noin 4,5 miljoonaa euroa. Olen erittäin iloinen, että Kuninkuusravien onnistuminen mahdollistaa osaltaan kehitystyön jatkumisen ja vahvistaa alueen hevostaloutta, Lahden Hevosystäväinseuran puheenjohtaja Pekka Kairtamo sanoo.

Kuninkuusravit ravattiin Lahdessa 2.-4.8.2019. Ensi vuonna Kuninkuusraveja isännöi Seinäjoki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.