Kouvolan kaupunginjohtaja: Xamk voisi tulevaisuudessa olla osa LUTia

Lahden ja Lappeenrannan välissä toimii ammattikorkeakoulu, jonka nimi kuulostaa oudolta: Xamk. Se syntyi vuoden 2017 alussa, kun Kymenlaakson (Kyamk) ja Mikkelin (Mamk) ammattikorkeakoulut fuusioituvat.

Kampuksia on peräti neljä: Kotka, Kouvola, Mikkeli ja Savonlinna.

Tuore uutinen on, että Xamk saa 150 uutta koulutuspaikkaa Savonlinnan kampukselleen. Ne korvaavat osittain Opettajankoulutuslaitoksen ja noin 800 opiskelijan siirtymistä Savonlinnasta Joensuuhun.

Asiasta päätti Antti Rinteen (sd) hallitus syyskuussa.

Savonlinnan uudet opinto-ohjelmat ovat liikunnanohjaaja (AMK), kouluhyvinvointiin suuntautunut sosionomi (AMK) ja turvallisuusalan tradenomi (AMK). Koulutus alkaa ensi syksynä.

Lisää maisteritutkintoja

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka ontoivonut Xamk-kaupunkeihin myös Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston maisteriohjelmia. Myös Xamkin liittyminen LUT-konserniin olisi hänestä mahdollinen.

Xamk on tosin viime vuodesta lähtien ollut Aalto-yliopiston kumppani.

LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa ei vastusta lisäkoulutusta:

– Kasvatamme jatkuvasti ajasta ja paikasta riippumattoman yliopistokoulutuksen määrää kysyntälähtöisesti.

Samalla asialla ovat Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Hämeen kauppakamarit. Ne ovat lähettäneet kirjeen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle, jotta LUT:n tohtori- ja maisteritutkintojen määrää lisättäisiin.

Kirjeessä vedotaan muun muassa alueelliseen eriarvoisuuteen: Lahdessa on vajaat 5 800 amk- ja yliopistopaikkaa, kun esimerkiksi Jyväskylässä luku on 21 600.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut