Lahden kaupunginhallitus esittää lisää rahaa perusopetukseen ja tukityöllistämiseen

”Emme ole lähelläkään kriisikuntastatusta kuten tosi monet kunnat ja osa kaupungeistakin. On tehtävä töitä sen eteen, että tuloja, asukkaita ja vetovoimaa saadaan lisättyä”, sanoo puheenjohtaja Sirkku Hildén.

Lahden kaupunginhallitus kasvatti perusopetuksen määrärahaa 650 000 eurolla. Länsiharjun koulun oppilaat Tiia Ahonen, Katariina Taavila ja Jamina Asp kuvattiin tammikuussa. Taustalla opettaja Tiina Munk. Sami Lettojärvi

Vili Uuskallio

Lahden kaupunginhallitus teki äänestysten jälkeen muutoksia kaupungin ensi vuoden talousarvioon.

Perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen, toiminnan laadun varmistamiseen sekä opettajien ja koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen lisättiin 650 000 euron rahoitus. Harrastustoiminnan määrärahaa kasvatettiin 100 000 euron verran.

SDP:n esittämät muutokset hyväksyttiin äänin 8–3 kokoomuksen edustajien vastustaessa. Kokoomukselle olisi riittänyt 200 000 euron lisäys opetuspuolelle.

Tukityöllistämiseen 1,5 miljoonaa

Tukityöllistämisen rahoitukseen tehtiin SDP:n esityksestä 1,5 miljoonan euron lisäys. Summa käytetään valtion kanssa toteutettavaan työllisyyskokeiluun, työllistämispalvelujen uudelleenorganisointiin, kuntouttavan työtoiminnan lisäämiseen sekä työmarkkinatuen kuntaosuutta alentaviin toimenpiteisiin.

Määrärahalisäys hyväksyttiin äänin 6–5. Muutosta vastustivat kokoomuksen, keskustan ja vihreiden edustajat. Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) huomauttaa, että työllisyyskokeiluun tarvittava summa voi olla isompikin kuin 1,5 miljoonaa euroa.

– Työllisyyspalveluiden ehdotus oli, että ei laitettaisi tässä kohtaa lisää rahaa vaan, vaan tehtäisiin se lisätalousarviolla sitten kun tiedetään summat ja mihin ne kohdistetaan.

Kujalankatuun miljoona

Investointeihin kaupunginhallitus päätti lisätä miljoona euroa Kujalankadun rakentamiseen eteläisen kehätien valmistuessa vuonna 2020. Kujalankatu mahdollistaa uusien yritystonttien tarjonnan. Lisäys hyväksyttiin yksimielisesti.

Hallitus teki budjettiin myös tekstimuutoksia, jotka koskevat muun muassa kaupunkiorganisaation toiminnan tehostamista ja henkilötyövuosien määrän vähentämistä.

Kaupungin organisaatiossa toteutetaan työn tuottavuutta ja organisaatiorakennetta koskeva tarkastelu vuosien 2020–2022 aikana. Tavoitteena on kasvattaa työn tuottavuutta, tehostaa organisaation toimintaa ja vähentää henkilötyövuosien määrää. Tarkemmat tavoitteet päätetään toukokuun loppuun mennessä.

– Olemme uudistaneet poliittisen johtamisjärjestelmämme kohti pormestarimallia. Nyt edellytämme, että myös viranhaltijaorganisaatiota tarkastellaan ja trimmataan kohti uutta maailmaa, puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) sanoo.

Rostedtin mukaan kaupungin taloustilanne edellyttää organisaatiorakenteen korjaamista vahvalla kädellä.

– Ilman muuta on lähdettävä siitä, että organisaatiota tarkastellaan ja henkilötyövuosia päästään vähentämään reilusti. Digitaalisia palveluita ruvetaan ottamaan käyttöön paljon vahvemmin.

Alijäämäisyys kasvoi

Muutosten jälkeen ensi vuoden talousarvion alijäämäisyys kasvoi noin 6 miljoonasta eurosta lähes 10 miljoonaan euroon.

– Enemmistön näkemyksen mukaan muutokset ovat panostuksia niihin ongelmakohtiin, joita Lahdessa nähdään, Hildén toteaa.

Lahden taseessa on kuluvan vuoden jälkeen ylijäämiä noin sata miljoonaa euroa.

– Emmekä ole lähelläkään kriisikuntastatusta kuten tosi monet kunnat ja osa kaupungeistakin. On tehtävä töitä sen eteen, että tuloja, asukkaita ja vetovoimaa saadaan lisättyä.

Rostedtin mukaan kokoomus on sitoutunut kaupungin talouden tasapainottamiseen.

– Näemme pahana, että kaupunginhallituksen päätöksillä mennään pois päin talouden tasapainosta, hän sanoo.

Lahti jatkaa ensi vuonna 20,75:n veroprosentilla. Kaupunginvaltuusto päättää veroprosenteista 11. marraskuuta ja talousarviosta 25. marraskuuta.

Juttua korjattu 29.10. klo 20.41: tukityöllistämisen määrärahalisäystä vastustivat kokoomus, keskusta ja vihreät, ei kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.