"Tämä on suuri virhe" - katso video Urkin purkamisesta

Matti Virtaselle Urkin purkaminen on raskas menetys. Mies oli tiistaina srullisella mielellä. Katja Luoma

Entisille Lahden Urheilutalon säätiön toimijoille ja hallituksen jäsenille Matti Virtaselle ja Martti Ruuskaselle tiistaiaamu oli raskas. Miehillä oli suru puserossa, kun he olivat todistamassa vanhan Urkin purkamisen aloitusta.

– Kyllä tämä on suuri virhe. Tähän olisi saanut vielä kunnostamalla hyvät ja toimivat tilat. Kyllä nyt häviää merkittävä osa Lahden historiaa. Museokin oli tämän säilyttämisen kannalla, mutta poliitikot päättivät toisin, purkautuu Matti Virtanen.

Martti Ruuskanen on samoilla linjoilla.

– Kyllä urheilutalon purkaminen on lahtelaisen politiikan suuri häpeäpilkku. Ehdottomasti tämä  historiallinen arvorakennus olisi pitänyt säilyttää.

Miehet näkevät urheilutalon menetyksen suurena erityisesti veteraanien ja erityisryhmien liikuntaa ajatellen.

– Nyt ei ole enää tiloja, missä nämä ryhmät voisivat harrastaa liikuntaa ja kokoontua eri tilaisuuksiin. Tämä oli lähellä keskusta hyvien liikenneyhteyksien varrella. Tänne oli aina helppoa tulla. 

Lahtelainen kirjailija Kalle Veirto, joka oli myös tullut paikalle, on veteraaneja paljon ymmärtäväisempi.

– Minullakin on muistoja täältä 1960-luvun lopulta lähtien. Merkittävä talohan tämä on ollut lahtelaiselle urheiluväelle ja muutenkin, mutta kyllä uuttakin pitää aina rakentaa. Mieleen on jäänyt hyvin, se kun osallistuin 1971 Lahden Mäkipäivän mäkihyppykisaan, joka pidettiin Kerinkallion mäessä. Voitin sarjani. Mäkipäivän palkintojenjako oli Urkilla ja Jiri Raska jakoi palkinnot. Olihan se hieno kokemus ja on pysynyt hyvin mielessä.

Veirtolla on vielä tallessa Helsingin Sanomien lahjoittama mitali. Hän oli ottanut mitalin mukaan tullessaan katsomaan purkutöiden alkamista. Sittemmin talo tuli hänelle hyvin tutuksi monista tapahtumista.

– Osallistuin kerran täällä taidon SM-kisoihinkin.

Urkin purkamisen aloitus tapahtui tiistaiaamuna kello 9.25 ilman rituaaleja, kun kaksi puomikonekaivuria iski kyntensä linja-autoaseman puoleisen vanhan osan matalaan päätyrakennelmaan. Tapahtumaa oli todistamassa  purku-urakan voittaneen yrityksen  porilaisen PSV-Rakenne Oy:n Raimo Lehtimaan ja kaupungingeodeetti Juha Helmisen lisäksi tiedotusväkeä sekä muutamia uteliaita.

Urakkasopimuksen mukaan ison  tiili- ja betonirakennuksen pitää olla purettuna viimeistään kolmen kuukauden päästä. Purku-urakasta jätettiin kaupungille yhteensä 11 tarjousta. Urakan sai 369·000 eurolla porilainen suurten rakennuksien purkamiseen erikoistunut PSV-Rakenne Oy, jolla on pitkä kokemus alalta.

<iframe height="400" src="https://www.dreambroker.com/channel/hy6c3a0m/iframe/2gjuj4tx" width="600"></iframe>

 

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut