Aika voidella sukset – Lahden ensilumenlatu avautuu hiihtäjille perjantaina

Säilöttyä lunta ajetaan nyt kuorma-autoilla latupohjaksi. Jos kaikki menee hyvin, perjantaina kello 11 latu on avoinna hiihtäjille. Sami Lettojärvi

Heidi Malin

Lahden seudun hiihtäjille on nyt hyviä uutisia. Lahden hiihtostadionin hyppyrimäkien takana olevaa ensilumenlatua kunnostetaan parhaillaan kesän yli varastoidulla lumella. 1,5 kilometrin mittaisen vapaan ja perinteisen hiihtotavan ladun on tarkoitus avautua yleisölle perjantaina 1.11. kello 11.11.

- Lumien levitys on alkanut ja rekat ajavat parhaillaan lunta vanhan raviradan montusta latupohjalle. Tarkoituksena olisi tehdä samanlainen latu kuin viimekin vuonna, Lahden kaupungin liikuntapaikkamestari Arto Manninen sanoo.

Seuraavan kymmenen päivän sääennusteet näyttävät kohtuullisen hyviltä lumitykkejäkin ajatellen. Etenkin ensi viikolle on luvassa muutaman asteen pakkasia myös päiväaikaan.

- Olemme jo kokeilleet lumitykkien toimintaa, mutta kyllähän ne tarvitsisivat pikkupakkasta ympäri vuorokauden, Manninen sanoo.

Manninen muistuttaa innokkaimpia hiihtäjiä, että nyt kun latua kunnostetaan, sinne ei pidä mennä sekaan turvallisuussyistä.

-  Ennen perjantaita ei toivota kenenkään liikkuvan alueella vaaratilanteiden välttämiseksi. Lunta tuovia kuorma-autoja ja latukoneita liikkuu aikaisesta aamusta yömyöhään saakka, Manninen sanoo.

Lahden ensilumenlatu avataan pienimuotoisin ohjelmallisin menoin 1.11. kello 11 Suurmäen laavun läheisyydessä. Latukoneenkuljettajan opastamana voi tutustua latukoneeseen jo kello 10.30 alkaen.

Myös Vierumäen ensilumenlatua valmistellaan parhaillaan. Vierumäen verkkosivujen mukaan säilötyn tykkilumen levitys on aloitettu keskiviikkona ja 500 metrin ladun olisi tarkoitus olla avoinna hiihtäjille perjantaina.

Lumi on ollut varastoituna vanhan raviradan monttuun. Sami Lettojärvi

Pysäköintipaikat hyppyrin juurella

Pysäköintipaikat ensilumenladulle sijaitsevat Suurmäenkadun päässä olevien hyppyrimäkien juurella ja Lahden vanhalla raviradalla. Vanhalle raviradalle käännytään Hämeenlinnantien liittymästä, joka on seuraava risteys kaupungista päin tultaessa Suurmäenkadun ristyksen jälkeen oikealle.

Latu ei ole tarkoitettu pelkästään lahtelaisille, vaan tervetulleita ovat myös muutkin liikunnan ystävät.

- Kaikki ovat tervetulleita hiihtämään ensilumenladulle niin Lahdesta ja muualtakin, liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas sanoo.

Latureittien kunnostuksen etenemistä ja latujen huoltotilannetta voi seurata Lahden liikuntapalvelujen verkkosivuilta ja Mski-latuinfosta.

Hiihtäjien puku- ja pesutilat sijaitsevat pääkatsomorakennuksessa

Lahden urheilukeskuksen pukuhuoneet ja suihkutilat ovat hiihtäjien käytettävissä arkisin kello 8–20 ja viikonloppuisin kello 9–15. Tilat sijaitsevat Lahden stadionin pääkatsomorakennuksessa. Urheilukeskuksen lähellä sijaitseva Lahden uimahalli on myös hiihtäjien käytössä.

Urheilukeskuksen mäkikatsomorakennuksessa on myös suksivoitelutila, joka on avoinna arkisin kello 8–20 ja viikonloppuisin kello 9–15.

Lahden hiihtokeskuksen lisäksi myös Heinolan Vierumäen ensilumenlatua valmistellaan parhaillaan hiihtokuntoon. Vierumäen verkkosivujen mukaan säilötyn tykkilumen levitys on aloitettu keskiviikkona ja 500 metrin ladun olisi tarkoitus avautua hiihtäjille perjantaina.

Juttuun lisätty 31.10. kello 18.56 tiedot ensilumenladun avajaisista ja latutilanteesta kertovista verkkosivuista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 2. Hämeenmaan ja Kymen Seudun Osuuskaupan autokaupat yhdistyvät
 3. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 4. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 5. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 6. Koulutuslakeihin esitetään mahdollisuutta vuorotteluun lähi- ja etäopetuksen välillä koronavirustilanteen vaatiessa
 7. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 8. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia
 9. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 10. Vierumäki perustaa kaksi uutta yhtiötä – osakeanti suunnataan lajiliitoille
 11. Kielen värjäävästä hittikarkista ei ole löytynyt vääryyksiä – "Tullilaboratoriossa on tehty toistaiseksi tutkimuksia vain sinisestä Dipper-makeisesta"
 12. Vesivehmaan lentokentän käyttöönotosta tuli kuluneeksi 80 vuotta – pyöreitä aiotaan juhlia yleisötapahtumalla elokuussa tai ensi kesänä
 13. Suomi siirtyi mäkihypyssä vihdoin nykyaikaan – ensimmäinen naisten maajoukkue koottiin
 14. Korona voi nakertaa nuorten palkkoja jopa vuosien ajan – tuleeko kolmikymppisistä 2020-luvun häviäjiä?
 15. Kolme valtuutettua ratkaisi Sysmän uuden koulun sijainnin – eri mieltä oleminen ei ole aina helppoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.