Helsinkiläisvaltuutettu tehtaili kokoukseen yhtä monta aloitetta kuin Lahdessa käsitellään vuodessa

Antti Mäntymaa

Lahden kaupunginvaltuutetut ovat tehneet tämän vuoden aikana yhteensä 24 aloitetta. Niistä valtuusto on käsitellyt tähän mennessä yhdeksän.

Kaupunginsihteeri Janne Mäen mukaan valtuustoaloitteilla on Lahdessa lähes aina enemmän allekirjoittajia kuin yksi valtuutettu. Yksin valtuustoaloitteita on jättänyt ainoastaan Kalle Aaltonen (ps.). Hän on tehnyt viisi aloitetta.

- Ei ole ollenkaan poikkeuksellista, että aloitteilla on allekirjoittajia myös eri puolueista, Mäki sanoo.

Lahti on aloitteiden lukumäärässä kaukana esimerkiksi Helsingin luvuista. Helsingin Uutiset kertoi lokakuun alussa, että vastikään eräässä Helsingin kaupunginhallituksen kokouksessa käsiteltiin peräti 18 aloitetta, joiden takana oli yksi varavaltuutettu, Belle Selene Xia (ps.).

Helsingissä on laskettu, että yhden aloitteen käsitteleminen kaupungin organisaatiossa maksaa peräti 5·000 euroa. Mäen mukaan samanlaista laskelmaa ei ole tehty Lahdessa.

- Sellaisen tekeminen on vaikeaa. Riippuu ihan valtuustoaloitteen laajuudesta, kuinka paljon aloite sitoo henkilökuntaa.

Lahden kaupunginvaltuuston työjärjestyksen mukaan jokaisella valtuutetulla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita asioista, jotka koskevat kaupungin toimintaa ja hallintoa. Yleensä vastauksen valmistelee toimiala tai lautakunta, josta se lähtee hallituksen kautta valtuustolle.

Valtuusto hyväksyy vastauksen tai palauttaa sen valmisteluun. Käsittelyssä voidaan tehdä myös vastaehdotus. Mäen mukaan aloitteet johtavat vain harvoin äänestyksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.