Tänään alkavan Postin lakon piirissä yli 20 työntekijää Lahdessa – "Tes-shoppailussa halutaan halvempi sopimus, joka ei sovellu tälle alalle"

Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot pysäytetään 2.–4. syyskuuta. Sami Lettojärvi

STT

Postin asiakkaiden on tällä viikolla syytä varautua viivästyksiin, kun Postissa alkavat lakot. Lakkojen vaikutuksen laajuus ei ole vielä selvillä. Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot pysäytetään 2.–4. syyskuuta. Työntekijät eivät saavu työvuoroihin, jotka alkavat sunnuntaina kello 22 jälkeen.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti torstaina käynnistävänsä lakot Postissa sen jälkeen, kun Posti ilmoitti, että noin 700:n Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevän ihmisen työehdot muuttuvat marraskuussa. Työntekijät siirtyvät Teollisuusliiton jakelua koskevan sopimuksen piiriin.

PAUn liittohallituksen puheenjohtaja Heidi Nieminen toivoo, että Posti peruisi päätöksen työehtojen muutoksista. Jos näin ei tapahdu, PAU on valmis uusiin työtaistelutoimiin.

– Porukka on kuitenkin sitä mieltä, että he haluavat taistella työehtojensa puolesta ja ovat valmiita taisteluun. Postin osalta tämä tulee vaarantamaan pakettiliiketoiminnan koko loppuvuoden osalta, Nieminen sanoo.

Lakon piiriin kuuluu Lahden Kujalassa 20–30 työntekijää. Orimattilan Pennalaa lakko ei koske, sillä siellä ei ole käsittelyä eikä lajittelua vaan varastointia.

– Kujalan väki on järkyttynyttä ja suuttunutta siitä, miten työnantaja voi olla näin töykeä ja moraaliton. Tes-shoppailussa halutaan halvempi työehtosopimus, joka ei sovellu tälle alalle, sanoo PAUn Lahden osaston puheenjohtaja Eija Kokkonen.

PAUn mukaan Teollisuusliiton sopimukseen siirrettävien työntekijöiden palkka alenee keskimäärin 30 prosenttia, enimmillään jopa 50 prosenttia.

– Posti on valtion firma ja tekee työehtoshoppailua. Ihmiset joutuvat hakemaan tukea Kelalta. On moraalitonta siirtää palkka yhteiskunnan maksettavaksi, Kokkonen huomauttaa.

Postin mukaan työntekijöiden palkkarakenne muuttuu siten, että työntekijän kiinteä palkka on nykyistä pienempi. Työntekijöitä palkitaan jatkossa työn laadusta, asiakastyytyväisyydestä ja tuottavuudesta.

Lakko ei koske terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä lähetyksiä, joten ateriakuljetukset, laboratorionäytteet ja verikuljetukset hoidetaan normaalisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous: puheenjohtajaa ei taaskaan saatu valittua, turvavälit unohtuivat
 2. Kauppakeskus Trion K-Supermarket suljetaan - "Asiakkaat eivät löytäneet kellarikerrokseen"
 3. 25.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeen viimeisin varmistettu tartunta viiden päivän takaa
 4. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 5. Maastopalo levisi noin hehtaarin alueelle Orimattilassa
 6. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 7. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 8. Miten olisi roskapihdit ulkoilukaveriksi? Lahden Ankkuri halutaan pitää yhdessä siistinä
 9. Keskusta torjuu kokoomuksen ehdotuksen lentojen ostopalveluista: "Vaikuttaa poliittiselta operaatiolta"
 10. Antti Tuisku tekee paluun lavalle tänä kesänä koronasta huolimatta – Valittu kansa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä nettikeikalla
 11. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 12. Kesä tuo muutoksia Hämeen poliisin lupapalveluihin ja Heinolan poliisiaseman aukioloaikoihin
 13. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 14. Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä on nyt neljä
 15. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.