Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lapinraunion kaivaukset alkavat Nastolassa

Tutkimuskaivaus alkaa tänään ja päättyy perjantaina. Kaivaus liittyy lapinraunioita käsittelevään Helsingin yliopiston väitöskirjaprojektiin. Työhön on saatu Suomen kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahaston apuraha.

Lapinrauniot ovat Järvi-Suomen varhaismetallikautiseen (noin 1900 eaa.-300 jaa.) pyyntiväestöön yhdistettyjä hauta- ja rituaaliröykkiöitä. Ne ovat yleensä kalliolla lähellä järvenrantaa.

Monista lapinraunioista on kaivauksissa löytynyt palanutta ihmisen tai eläimen luuta ja joistakin myös hauta-antimiksi tulkittuja metalli- tai kiviesineitä.

Kaikista lapinraunioista ei kuitenkaan ole löydetty mitään viitteitä hautauksesta, ja jotkut on löydösten perusteella tulkittu rituaaliröykkiöiksi.

Arrajärven Kilpisaari oli esihistoriallisena aikana saari, mutta on sittemmin kuroutunut niemeksi. Kilpisaaren lapinraunio on noin 3 x 5 m:n laajuinen ja 70 senttiä korkea kiviröykkiö, jonka lähistöltä on paikallistettu useita esihistoriallisia asuinpaikkoja.

Asuinpaikkojen ajoitettu löytömateriaali ulottuu mesoliittisen ja neoliittisen kivikauden taitteesta (n. 5000 eaa.) keskiselle rautakaudelle (n. 400-800 jaa.) saakka. Alle 300 metrin päässä lapinrauniosta olevasta Kilpisaaren asuinpaikkakohteesta on löydetty muun muassa esihistoriallinen raudansulatusuuni.

Kilpisaaren lapinraunion kaivauksilla yritetään selvittää Arrajärven alueen muinaisten asukkaiden uskomusmaailmaa ja mahdollisia yhteyksiä esimerkiksi pyyntiin ja varhaiseen raudanvalmistukseen.

Kaivauksen jälkeen röykkiö kootaan takaisin entiselle paikalleen.