Lastensuojelu vei raiskatun tytön kovamaineiseen koulukotiin 600 kilometrin päähän kotoa

Treenimatkalla hän tapasi erään miehen, tämän pojan ja pojan kaverin. Kolmikko houkutteli Kristan viettämään iltaa kanssaan. Ilta päättyi asuntoon, jossa poika raiskasi hänet. Pojan isä ja kaveri nälvivät vieressä. Humalaan juotettu Krista ei pystynyt puolustautumaan.

- Pidin raiskauksen salassa kaksi kuukautta, kunnes murruin ja kerroin mummulle.

Syylliset löytyivät nopeasti Kristan tietojen avulla. Poliisit tekivät Kristasta lastensuojeluilmoituksen seksuaalisen hyväksikäytön takia.

Krista alkoi käyttää alkoholia, karkaili ja jätti koulun väliin.

Lokakuussa äiti suostui kiireelliseen sijoitukseen. Krista lähti 45 päiväksi Ylöjärven perhetukikeskukseen. Hän kapinoi ja karkaili, ja poliisit kävivät yhä uudelleen hakemassa hänet ronskein ottein takaisin.

- Itketti ja pelotti. En pystynyt purkamaan pahaa oloani, vaan stressaannuin lisää.

Sijoituksia jatkettiin ja lopulta seurasi järkytys: hänet otettiin huostaan. Krista halusi pysyä lähellä kotia, mutta joutui 600 kilometrin päähän Muhokselle, koulukoti Pohjolakotiin.

Tyttöjen erityisyksikössä odotti kaksi naistyöntekijää kumihanskat kädessään.

- Heidän edessään pienessä vessassa minun piti riisuutua alasti, pörröttää hiuksia, pomppia, mennä kyykkyyn, pyllistää. Siitä tuli tosi likainen ja nöyryytetty olo. Se oli pahinta raiskauksen jälkeen.

Työntekijä löysi Kristan huoneesta sytkärin metalliosan.

- Hän päätteli, että olen impannut. Jouduin istumaan nurkassa, kun miestyöntekijät ratsasivat huoneeni ja kävivät läpi likaiset alusvaatteeni. Kun he selasivat päiväkirjaani, nousin ja vaadin kirjaa itselleni.

- Minut kaadettiin maahan, käärittiin vilttiin ja vietiin betoniputkaan. Siellä oli valvontakamera, joka kuvasi kaikkea, vessanpönttöäkin. Sain pitää t-paidan ja alushousut. Makasin peiton alla, kunnes se vietiin aamulla pois. Pyysin housuja ja sain isot miesten kalsarit.

Krista vietti putkassa 22 tuntia. Hän pääsi pois, kun terveydenhoitaja valitti kohtelusta.

Putkat ovat edelleen käytössä Pohjolakodissa. Johtaja Kari Matela sanoo, että ne ovat eristämishuoneita, jotka on tarkastettu ja hyväksytty.

- Lastensuojelulaissa määritelty eristäminen voi kestää korkeintaan vuorokauden, meillä yleensä 12 - 14 tuntia. Eikä alle 12-vuotiaita koskaan laiteta sinne.

Matelan mukaan Pohjolakodissa ei ole koskaan tehty tulotarkastuksia, joissa nuoren pitäisi riisuutua alasti.

- Se ei ole tätä päivää.

Lue koko juttu lauantain Etelä-Suomen Sanomista.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut