Lahti Fringe -festivaali huipentuu, loppuviikolla runsaasti tapahtumia: katso vinkit, minne mennä

Janne Urpunen

Lahti Fringe -taidefestivaali huipentuu loppuviikkoon. Kokosimme vinkkejä festivaalin runsaasta tarjonnasta.

Ääni-installaatioita ja meditaatiomusiikkia

Lahtelaisille jalkapallon ystäville kipeän tutusta Hafnarfjörðurin kaupungista tuleva kirjailija, näyttelijä ja ohjaaja Eyrún Ósk Jónsdóttir kutsuu yleisöä meditoimaan John Lennonin hengessä rauhassa ja rakkaudella. Tarjolla on runoutta, meditaatiomusiikkia ja ääni-installaatiota.

Hannunsali, Rautatienkatu 3 B 23, perjantaina kello 18

Omaeläkerrallinen esitys käsittelee yhtäläisyyttä ja toiseutta

Islantilainen performanssitaiteilija Gudrun Soley Sigurdardottirin omaelämäkerrallinen sooloesitys Elision käsittelee yhtäläisyyttä ja toiseutta. Pop-kulttuuria polttoaineenaan käyttävä esitys kertoo, miltä tuntuu, kun jätetään kylmästi ulkopuolelle.

Pikkuteatteri, Loviisankatu 8, perjantaina kello 17

Korina Kokkalin tanssia

Korina Kokkalin fyysinen tanssiesitys Heliotopia ammentaa maahanmuuttajanaisten ahdingosta Euroopassa ja Melissa Network of Migrant Womenin haastatteluista.

Pikkuteatteri, Loviisankatu 8, perjantaina kello 19

Stand uppia sananvapaudesta ja muusta

Oleg Denisovin Russian Troll saa käyttövoimansa totuuden jälkeisestä ajasta. Englanninkielinen stand up -esitys käsittelee muun muassa tekaistuja uutisia, sananvapautta, kapitalismia, maailmanpolitiikkaa ja toimintahäiriöitä ihmissuhteissa.

Tirra, Loviisankatu 8, perjantaina kello 20

Jukka Nousiainen ja bändi

Illan huipentaa Nastolan rockvapahtaja Jukka Nousiainen, joka nousee strip tease -mainoksen neonvalojen eteen kitaristi Kalevi Suopursun, basisti Petri Alangon, kosketinsoittaja Anna Pesosen, pedal steel -kitaristi Mikko Siltasen sekä rumpali Sini Mäenpään kanssa.

Tirra, Loviisankatu 8, perjantaina kello 23

Jonna Tervomaan trio

Valtakunnan naislaulajien kärkeen kuuluva Jonna Tervomaa on kutistanut keikkakokoonpanonsa trioksi. Idea on antaa lauluille ja tulkinnalle enemmän tilaa. Kokoonpanossa soittavat Tervomaan luottokitaristi Jussi Jaakonaho sekä Ismo Alangon yhtyeestä tuttu lyömäsoittaja Niko Votkin.

Torvi, Loviisankatu 8, perjantaina kello 21

Leffa-, sarjakuva- ja pelimusiikkia

Taannoin peppujupakan eloisalla soittotyylillään aiheuttanut urkuri Miikka Kallio palaa rikospaikalle. Kallio tarttuu instrumenttiin perjantain vaihtuessa lauantaiksi.

– Vähän räyhäkämpää musaa ei niin tyypilliseen aikaan. Samanlaista sankarimeininkiä kuin viime vuonna Urkuviikolla. Leffa-, sarjakuva- ja pelimusaa: Star Warsia, Pirates of the Caribbeania, Indiana Jonesia, Bondia, Simpsoneita ja Super Marioa, hän kertoo.

Sitä ennen kirkossa kuullaan Sonja Tissarin flyygelillä soittamaa folkia sekä nähdään Duo Ote -tanssiryhmän otteita. Kello 21.30 Ristinkirkon urkuri Anna-Maija Virtanen esittelee talon urkuja ja niitä on yleisön mahdollista koeajaa Ristinkirkko, Kirkkokatu 4, perjantaina kello 21–01

Puutarhajuhla ja käsityöläistuotteitaKaupungintalon puutarhajuhlassa on mahdollista tutustua taloon ja sen toimijoihin, kuten kaupunginjohtaja Pekka Timoseen. Tarjolla on opastettuja talokierroksia, Lahtelaisia katunäkymiä -kävelykierros sekä tietoa kaupungin mahdollisuuksista ja palveluista.

Musiikista vastaa Lumos-kvartetti sekä Tuubakimalainen ja Miikka Kallio. Sisäpihalta löytyy käsityöläisten myyntipisteitä. Kahvila-ravintola Tyrmä palvelee vieraita.

Puutarhajuhla päättyy sisäpihalla kello 14 käynnistyvään Johanna Piritta Peltosen The Tower -performanssiin. Non-verbaalinen esitys on melankolinen, metaforinen soolo kontrollista ja aikuistumisesta.

Kaupungintalo, lauantaina kello 10–15

Nykytanssia ja muuta taidetta paikallisten taiteilijoiden voiminPop up -näyttämö Askel on lahtelaisen tanssitaiteilija Meri-Tuuli Risbergin tuottama nykytanssi- ja monitaidekonsepti, joka tuo esiintymismahdollisuuksia paikallisille taiteilijoille. Näyttämö avataan Fringen päätöspäivänä.

Ohjelma alkaa non-stopina pyörivillä tanssielokuvilla Further 2.0 ja Päiväkahviseuraa.

Elävät esitykset käynnistyvät kello 15.30. Tarjolla on Risbergin ja kuvanveistäjä Sami Leutolan demoesitys Searching for Signal - some body sekä tanssija Leena Keizerin, sirkusartisti Mika Seppälän ja runoilija Katriina Ranteen teos Unelmia joita hengitän.

Taiteilijatapaamisessa Hanna Kahrola ja Mia Tiihonen kertovat Further 2.0 -elokuvasta.

Taidetila Artel, l Aleksanterinkatu 33, lauantaina kello 14–18

Kun vain voittaminen merkitsee

Madridilaisen ConClave-teatterin teos Today is Now (Hoy es Ahora) kertoo ajasta, jossa vain voittaminen merkitsee. Neljän miehen esitys yhdistää fyysistä teatteria, tanssia, klovneriaa, improvisaatiota ja performanssia.

Vaahterasali, Aleksanterinkatu 26, lauantaina kello 17

Tanssia pelosta turhautumisesta

Ajan henki on läsnä myös tanssiteoksessa The Sensemaker. Se käsittelee pelkoja ja turhautumisia, joita yhteenkytkeytyminen nykypäivänä aiheuttaa.

Vaahterasali, Aleksanterinkatu 26, lauantaina kello 19

Rockia ja akrobatiaa

Fatal Instrument -ryhmän sankarit Eikka Alatalo, Tatu Kalliomäki ja Jaakko Hutchings yhdistävät rockriffit akrobatiaan. Luvassa on ainakin voltteja, hyppypotkuja, tikastasapainoilua ja japanilaisten nivelnuijien nunchakujen pyöritystä.

Vaahterasali, Aleksanterinkatu 26, lauantaina kello 21

Klassista jazzia, bluesia ja ragtimea Chicagon hengessä

Kokenut yhdysvaltalaispianisti Tim Barton soittaa klassista jazzia, bluesia ja ragtimea Chicagon hengessä. Palkittu muusikko on viihdyttänyt Chicagon nimekkäillä musaklubeilla ja esiintynyt muun muassa saksofonistien Joe Henderson ja Von Freeman kanssa. Buddy Guy's Legends -klubilla hän on soittanut itsensä Buddy Guyn rinnalla.

Hygge bar, Aleksanterinkatu 9, lauantaina kello 19 ja 21

Tommi Läntinen - mies ja kitaraTommi Läntinen täytti elokuussa 60 vuotta ja juhlistaa asiaa mies ja kitara -luokan keikoilla. Luvassa on kappaleita Läntisen koko 40-vuotisen uran varrelta sekä tarinoita laulujen takaa. Kuningas Litmasen kaupungissa odotetaan erityisesti tulkintaa kappaleesta Jari ja minä.

Pikku Hanhi, Vapaudenkatu 18, lauantaina kello 22

Tuomiopäivän souliaRuotsalaisartisti Filizin musiikkia kutsutaan tuomiopäivän souliksi, ja sillä viitattaneen ennemmin taivaaseen kuin kadotukseen. Sara Filiz Brannäs on Lycke Lin tavoin Tenstan gospelkuoron kasvatti. Esikoisalbumi Flesh From My Bones julkaistiin keväällä ja nyt kuullaan kuinka homma toimii keikalla.

Virasto, Vesijärvenkatu 11, lauantaina kello 23Lahti Fringe -festivaalin ohjelman löydät kokonaisuudessaan täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.