Kymmenen nuorta vaatineen Viikinki-veneen yöllinen turma muistetaan yhä

Annastiina Airaksinen

Vene ajoi pimeässä karille eksyttyään reitiltä. Kaikki kymmenen kyydissä ollutta nuorta menehtyi, kun apu ei ehtinyt ajoissa paikalle. Ensimmäiset ruumiit löydettiin vasta seuraavana aamuna.

Mediamylläkkä tapahtuneen ympärillä jatkui pitkään, sillä veneen hylky saatiin nostettua vasta useiden yritysten jälkeen melkein kaksi viikkoa uppoamisen jälkeen.

Turman jälkeen onnettomuustutkinnan suorittanut lautakunta teki ministeriöille pitkän listan parannusehdotuksista. Meriturvallisuusmääräyksiin tehtiinkin tuon jälkeen paljon tiukennuksia, mutta osa vaati vuosia aikaa toteutuakseen.

Erään onnettomuudessa henkensä menettäneen sisko on huojentunut tiedosta, että kaikilla nuorilla oli pelastusliivit päällä. He tekivät kaikkensa pelastuakseen, mutta tuohon aikaan ei vielä ollut pakollisena varusteena radiolähettimiä, joilla olisi ollut helpompaa pyytää apua. Nuoret jopa sytyttivät tulen veneen kannelle näkyäkseen pimeässä yössä, kun hätäraketit loppuivat.

Onnettomuuden jälkeen käytiin pitkään oikeutta ja pohdittiin, olisiko pelastustöissä voitu tehdä jotain paremmin. Vielä 1970-luvulla meripelastuksen koordinoiminen oli monen tahon hallinnassa ja toimintaohjeiden tulkinnanvaraisuuden takia lisäapu jäi hälyttämättä. Nykyään rannikkovartiosto vastaa operaatioiden koordinoinnista.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut