Kaupunkikylän yksikönjohtaja: "Erityistukea tarvitsevien aikuisten ja maahanmuuttajien työyhteisöstä olisi muilla opittavaa"

Kaupunkikylän yksikönjohtaja Eveliina Aaltonen kävi kertomassa Radio Voimalla Lahden kaupunginkirjastolle avatusta ekokahvila MeaMannasta ja Kaupunkikylätoiminnasta. Minni Salminen

Minni Salminen

Lahdessa toimivan Kaupunkikylä-työyhteisön taustaorganisaatio on Sylvia-koti-yhdistys, jonka alla toimii useampia itsenäisiä toimintayksiköitä. Kaupunkikylän lisäksi toimintayksiköitä ovat Piendynaamiset maatilat, Hämeenkoskella sijaitseva Myllylähde, Orimattilasta löytyvä Tapolan kyläyhteisö, Sylvia-kodin asumisyksikkö Renkomäessä ja kehitysvammaisten lasten Sylvia-koulu. Kaupunkikylän yksikönjohtaja Eveliina Aaltonenkävi kertomassa Radio Voimalla Lahden kaupunginkirjastolle avatusta uudesta ekokahvilasta MeaMannasta ja Kaupunkikylätoiminnasta.

Kaupunkikylässä on tällä hetkellä 18 asukasta. Kaupunkikylä-työyhteisö työllistää erityistukea tarvitsevia aikuisia ja maahanmuuttajia. Kirjaston MeaMannaan valikoitui kolme henkilöä, jotka ovat ennen olleet Hollolankadun MeaMannassa.

- Meillä oli työkokous kesälomien jälkeen asukkaiden kanssa siitä, ketkä heistä haluaisivat tulla töihin (kirjaston MeaMannaan). Kävimme työpaikkaneuvottelut siitä, miten tehtävä vastaa osaamista, ja mitä valitun henkilökunnan pitää osata. Vanhassa MeaMannassa aloittivat uudet tekijät, ja toimme esille myös sen, että Hollolankadun piste on todella tärkeä paikka. Siellä tarvitaan apua, jotta saamme kirjastolle tuotteita, kertoi Aaltonen.

Työt kirjastolla ovat Aaltosen mukaan sujuneet hyvin, vaikka haasteitakin on.- Nyt on esimerkiksi kylmiö hajonnut, mutta se ei haittaa, sillä korjaaja on sitä jo korjaamassa. Mitään katastrofaalista ei ole tapahtunut, Aaltonen hymyili.

Kirjastossa pitää huomioida myös se, että siellä on oltava hiljaa.-  Kirjastohan on perinteisesti paikka, jossa ihmiset keskittyvät. Siellä ei voi pitää kamalasti mekkalaa. Siellä on myös paljon asiakkaita, ja asiakaspalvelu nousee ylitse muiden asioiden. Kirjastolla on kaikenlaisia asiakkaita ja paljon myös iäkkäämpiä ihmisiä, kuvaili Aaltonen.

Kaupunkikylän ja MeaMannan työyhteisöstä olisi Aaltosen mukaan myös muilla työyhteisöillä ja koko yhteiskunnalla opittavaa.- Tulen juuri kokouksesta, jossa käsittelimme hanketta, joka pyrkii työllistämään ja auttamaan maahanmuuttajia. Eilen vastaavassa palaverissa olleena ja erään henkilön tavanneena, näen sen yhteisöllisyyden ja sosiaalisen voimavaran, mikä tuo itseluottamusta ja vahvuutta yksilölle. Jokaisen kyvyt voivat tulle esille pienessä tai isommassa työyhteisössä, ja sitä kautta voimaantuu sekä yksilö että yhteisö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 7. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 8. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 9. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 10. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 11. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 12. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 13. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 14. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 15. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.