Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kamerakopteri lentää lainsäädännön edellä - katso kuvat ja video!

Sosiaalisessa mediassa on tällä viikolla levinnyt video, jossa kauko-ohjattavaa kamerakopteria lennätetään vilkkaalla pyörätiellä ja ihmisjoukon yläpuolella. Jani Mahkonen lahtelaisesta Loma Graphics -mainostoimistosta sanoo, että huolimattomuus pilaa kaikkien kamerakoptereita käyttävien maineen. Hänen mukaansa maalaisjärjen pitäisi kertoa, missä kopteria lennätetään.

- Ammatillisesta näkökulmasta kannatan sertifioituja lentäjiä. Kun tällainen kopteri tulee alas, se tulee vauhdilla, Mahkonen sanoo.

Kauko-ohjattavat kamerakopterit yleistyvät vauhdilla, mutta lainsäädäntöä tai virallisia turvallisuusmääräyksiä koptereiden käytöstä ei vielä ole. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on huomannut koptereiden määrän lisääntymisen, ja valmistelee parhaillaan niiden lennättämistä koskevaa määräystä.

Parin kuukauden sisällä julkaistava määräys koskee ainoastaan työkäytössä olevia kamerakoptereita. Lentotyöksi lasketaan esimerkiksi mainostoimistojen ilmakuvaukset ja muu kaupallinen lentotoiminta. Harrastuskäyttöiset kopterit määritellään lennokeiksi, ja niitä säätelee Suomen ilmailuliiton (SIL) epävirallinen ohjeistus. Samaa kopteria siis koskevat eri säännöt riippuen siitä, käytetäänkö sitä työ- vai harrastustarkoituksessa.

Trafin erityisasiantuntija Taro Kuusiholma sanoo, että koptereiden suosio harrastajien keskuudessa on huomattu. Hänen mukaansa parhaassa tapauksessa työkoptereita ja lennokkeja koskevat säännöt laadittaisiin samanaikaisesti, mutta taloudellisista syistä se ei ole mahdollista.

- Jos kopteri kopsahtaa otsaluuhun, ei ole mitään väliä onko se työ- vai harrastuskäytössä, Kuusiholma toteaa.

Aiheesta lisää perjantain Etelä-Suomen Sanomissa.

<iframe height="354" src="//www.youtube.com/embed/OPzVzJFq0ZQ" width="630"></iframe>